Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Mária Terézia


Mária Terézia (Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich), (Bécs, 1717. május 13. – Bécs, 1780. november 29.), a Habsburg-házból származó osztrák uralkodó főhercegnő, 1740–1780 között magyar és cseh királynő, I. Ferenc német-római császár felesége, a Habsburg–Lotaringiai-ház ősanyja.

BORJÚSZELET MÁRIA TERÉZIA MÓDRA (HOLLAND)
Hozzávalók: 4 borjúszelet, 50 g vaj, 3 tojás, 50 g zsemlemorzsa, 2 hagyma, 100 g vaj, 200 g rizs, só, bors, 1 tk paprika, 5 dl húsleves, 100 g füstölt nyelv felszeletelve
Szósz: 25 g vaj, 25 g liszt, 1 citrom, kapribogyó, 1 dl tejszín, petrezselyem

A hagymát szeleteljük fel és a vaj felén pirítsuk meg. Adjuk hozzá a rizst és kicsit pirítsuk. Szórjuk meg sóval, borssal és adjuk hozzá a húsleves felét. Amikor forr, tegyük rá a tetőt és hagyjuk negyed órát párolódni.
Készítsük el a szószt: a vajat melegítsük fel, adjuk hozzá a lisztet. Öntsük fel 21/2 dl húslevessel és hagyjuk főni. A citromból vágjunk le négy szeletet, a maradék levét facsarjuk ki és öntsük a szószhoz. Adjuk hozzá a tejszínt és hagyjuk kicsit főni. A végén keverjük bele a kapri bogyót.
A húst panírozzuk be: liszt összekeverve a paprikával, sóval, borssal; tojás; zsemlemorzsa. A forró vajban süssük ki a hússzeleteket.
A rizst tegyük egy tálra. A húst felváltva a nyelv szeletekkel tegyük rá, díszítsük citrommal és petrezselyemmel. A szószt mellé tálaljuk.

JÉRCE MÁRIA TERÉZIA MÓDJÁRA
Hozzávalók: 1 db jérce (kb. 1,5 kg-os), só, fekete bors, babérlevél, 10 dkg petrezselyem gyökér, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 3 dkg vaj, tyúkleves, 4 szelet szarvasgomba, 4 szelet főtt marhanyelv

Elkészítése: A megtisztított, főzéshez előkészített jércét forró vízbe tesszük úgy, hogy teljesen ellepje, sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, gyökeret, vöröshagymát, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, kivesszük a fazékból, a mellehúsáról a bőrt eltávolítjuk, majd filéket készítünk belőle, s a szeleteket meleg helyre tesszük. A többi húst kockára felvágjuk.
A rizst egy kevés vajban üvegesre pároljuk, aztán felöntjük tyúklevessel, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, készre pároljuk. A rizsből talapzatot készítünk, felváltva, hagymás vajban dinsztelt szarvasgomba szeleteket és mellfiléket rakunk rá, átvonjuk krémszósszal, s külön csészében is adunk mellé szószt. Melegen tálaljuk.

LIBAMÁJKRÉMES SAJTOS FELFÚJT MÁRIA TERÉZIA MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg libamájkrém konzerv, 4 tojás, szerecsendió, só, bors, diónyi vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése: A szokásos módon készítsük el a besamelt. A sajtot reszeljük le durva reszelőn, adjuk a még meleg besamelhez.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd langyosra hűtjük. Egy tálban kikeverjük a libamájkrémet, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, jól kidolgozzuk, majd a sajtos besamelhez keverjük. Egy lyukas közepű tortaformát (koszorúformát) kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, beleöntjük a masszát, alját az asztal lapjához veregetjük, és 30 percig sütjük.
Friss saláta, ecetes savanyúság vagy ecetes gyümölcsbefőtt illik hozzá.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek