Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Salamon király


Salamon (Jeruzsálem, Kr. e. 1000 körül – Jeruzsálem, Kr. e. 928 körül): Izrael harmadik és legismertebb királya, kb. Kr. e. 970-től haláláig uralkodott Dávidnak, Izrael második királyának tizenhatodik fia. Édesanyja, Betsabé eredetileg a hettita Uriás felesége volt; Salamon, Dávid királynak tőle született második gyermeke.
Neve vagy a héber salom (jólét, boldogulás, egészség, béke) szóból származik, vagy a Jeruzsálem nevében is szereplő Sálem személynévvel (istenségnév) hozható kapcsolatba. Sámuel második könyvében (2Sám 12,24) Jedidja néven is említik, ami héberül azt jelenti: ‘Jahve kedveltje’.

Salamon király csicseriborsó-labdácskái

Hozzávalók: 300 g csicseriborsó, 3/4 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 evőkanál búzadara, 1 citrom leve, 2 teáskanálnyi finomra vágott fokhagyma, 2 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem, 1 teáskanálnyi őrölt édeskömény, 1 teáskanál só, fél liter olaj (ha lehet, kukoricacsíra-olaj, ennek harmonizál az íze)

Elkészítés: Mossuk meg a csicseriborsót, és áztassuk be 24 órára, áztassuk be ezt követően a zsemlét is. Törjük össze a csicseriborsót, (mixerben vagy nagyobb mozsárban,) a kapott püréhez adjuk hozzá a búzadarát, a fokhagymát, a fűszereket, és a citrom levét. A keveréket pihentessük egy órányit, majd formáljunk belőle 2-3 cm nagy labdácskákat; vizes kézzel addig gömbölyítsük, amíg elválik a kéztől, szikkasszuk szobahőmérsékleten egy jó órányit, forrósítsuk meg úgy 200 Celsius fokra az olajat, és süssük aranybarnára a kis gombócokat. Szűrőkanállal emeljük ki, és hagyjuk róluk lecsöpögni az olajat.

A labdácskák kiváló italkorcsolyák, de előételnek is tálalhatok. Uzsonnára is nagyon finom étel. Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják, Falafel néven ismerik. A még ki nem sütött gombóckák igen alkalmasak egy vegetáriánus fondü-vacsora adalékául is.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek