Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - II. József


II. József (Bécs, 1741. március 13. – Bécs, 1790. február 20.) osztrák főherceg, Mária Terézia és I. Ferenc császár legidősebb fia. 1765-től német-római császár, 1780-tól magyar és cseh király, az első uralkodó, aki a Habsburg–Lotaringiai-házból származott.
Magyarországon „kalapos király” néven emlegették, mert soha nem koronáztatta meg magát.

Kalapos király

Hozzávalók: 8 molnárka (édeskés péksütemény), 2 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 4-5 szál zöldhagyma, só és törött bors, ízlés szerint, 2-3 dl tej, 1 teáskanál szardellapaszta

A molnárkák tetejéről egy vékony lapot levágunk, belsejüket óvatosan kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a péksütemény fala ne lyukadjon ki. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk. Hozzáadjuk a reszelt márványsajt felét, a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott zöldhagymát, a tejföl felét, pici sót és törött borsot, végül a habosra kevert vajat. Jól összedolgozzuk a kivájt péksütemény belével, majd az egy pillanatra tejbe mártott molnárkákba töltjük. (Vigyázzunk, nehogy a sütemény túlságosan elázzon!) A molnárkák “kalapját” is megmártjuk a tejben, majd a tetejére kenjük a maradék tejföllel elkevert reszelt márványsajtot, és “félrecsapva” ráillesztjük a púposra töltött sütemény tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad. Ne süssük barnára, mert keserű lesz!

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek