Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Francesco Verdi


Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (1813. október 10. – 1901. január 27.) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az operának (Mozart és Wagner mellett) kimagasló egyénisége. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, néhány operarészlete igazi slágerré vált, mint például a „La donna e` mobile” (Az asszony ingatag) a Rigolettóból.

AIDA TORTA
Hozzávalók: 4 tojás, 14 dkg finomított kristálycukor, egy citrom reszelt héja, egy csomag vaníliás cukor, 18 dkg sima liszt, egy teáskanál sütőpor, zsiradék és liszt a tortaformához, 15 dkg sötét nugát vagy Nutella, 15 dkg nyers marcipánmassza, 10 dkg porcukor, 5 centiliter mandulalikőr, 15 dkg sárgabaracklekvár; 10 dkg leveles mandula, 30 dkg tetszés szerinti friss gyümölcs, egy csomag színtelen tortabevonó zselé.

Előkészítés: A 4 tojássárgáját a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a kristálycukor két-harmadával habosra keverjük. A tojás fehérjét a maradék cukorral habbá verjük, és a sárgájához keverjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, és óvatosan belekeverjük a tortamasszába. A masszát kizsírozott és lisztezett tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk és előmelegített sütőben, 190°C-on kb. 35-45 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük.

Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk, és tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk, majd félretesszük (ha banánt használunk fel, öntsük le citromlével, nehogy megbarnuljon). A kihűlt tortát három részre vágjuk. A nugátot forró vízfürdő fölött felolvasztjuk (a Nutellát elég 2-3 órával előbb elővenni a hűtőből, hogy kenhető legyen), megkenjük vele az első lapot, rátesszük a másodikat, amit nyers marcipán, porcukor, mandulalikőr és egy kevés meleg víz hozzáadásával simára kevert masszával kenünk meg. Rátesszük a harmadik lapot, aminek a tetejét csakúgy, mint az egész torta oldalát, felforrósított sárgabaracklekvárral kenjük meg. A torta oldalát leveles mandulával, a tetejét pedig az előkészített gyümölccsel díszítjük. Végül a tortát vékonyan bevonjuk az elkészített tortabevonó zselével.

AIDA SALÁTA
Hozzávalók: 2 keményre főtt tojás,1 fej katáng saláta (20 dkg), 6 db paradicsom (25 dkg), 2 zöldpaprika (30 dkg), 1 20 dkg-os konzerv articsóka levél

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük. A salátát megmossuk, és hideg vízben hagyjuk 10 percet állni. Kivesszük a vízből és hagyjuk lecsepegni, majd a leveleket elfelezzük. A paradicsomot megmossuk, lehúzzuk a héját, kivágjuk a kocsányát és feldaraboljuk. A paprikát félbe vágjuk, a magházát kiszedjük.
Megmossuk, megszárítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az articsóka leveleket hagyjuk lecsepegni és négybe vágjuk.
Öntet: 1 hagyma (4 dkg), 1 gerezd fokhagyma, 5 ek tárkonyecet, 6 ek olaj, só, bors, 1 tk cukor, 1 tk csípős mustár. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. Az ecettel, olajjal, sóval, borssal, cukorral és mustárral összekeverjük.
A saláta leveleket egy mély tálba tesszük. Rászórjuk a paradicsomot és az articsóka leveleket. Ráöntjük az öntetet. Lefedjük fóliával és hidegre tesszük. A tojásokat felszeleteljük és tálaláskor a saláta tetejére tesszük.

KACSA VERDI MÓDRA (ANGOL-OLASZ) ANITRA ALLA VERDI
Hozzávalók: 1 1/2 kg kacsa, 2 közepes répa, 1 közepes hagyma, 2 ek olíva olaj, 1 szál rozmaring, 150 g pármai sonka ledarálva (főleg a zsíros része)

Elkészítése: A sütőt 220C-ra előmelegítjük. A kacsát tisztítsuk meg, a zúzáját vegyük ki és sózzuk, borsozzuk.  A hagymát és répát vágjuk apró kockákra. Tegyük egy tálba és tegyük rá a kacsát. Az olívát spricceljük rá a kacsára. Szórjuk rá az apróra vágott vagy ledarált sonka darabokat a mellre és tegyük rá a rozmaringot. Borítsuk be fóliával és tegyük a sütőbe. Egy óra után távolítsuk el a fóliát és további 15 percig süssük a kacsát, hogy ropogós legyen. Tálalhatjuk a zöldséggel együtt, amin sült.

OTELLÓ-FAGYLALT
Hozzávalók: 3 dl tej, 2 dl tejszín, 15-18 dkg porcukor, 30 dkg tisztán mért otelló-szőlő, csipetnyi só

Elkészítése: A leszemezett szőlőt megmossuk és lecsurgatjuk, majd turmixgép poharában összezúzzuk. Szitán áttörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a fagylaltba. A gyümölcsvelőt a tejszín kivételével, a többi hozzávalóval együtt összekeverjük, majd a tejszínt is beleöntve, jó habosra keverjük. A fagylaltgép tartályába beletöltjük, és megfagyasztjuk az előírás szerint.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc

RIGOLETTO SZELET
30 dkg liszttel elkeverünk 1 cs Váncza-sütőport, hozzáadjuk 15 dkg cukornak, 15 dkg vajnak 2 egész tojásnak és 1/2 cs. Váncza vanillincukornak félóráig kevert habos elegyéhez. A tésztát késhát vastagra nyújtjuk és felét kisebb, másik felét pedig nagyobb pogácsavágóval kiszúrjuk. A nagyobb korongocskákat barackízzel vékonyan megkenjük, és az alábbi töltelékből kis diónyi halmokat rakunk. Tetejükre egy-egy kisebb tészta korongocskát helyezve, gyengén rányomjuk.  Töltelék: 15 dkg dióból 10 dkg cukorral és vaníliás tejjel főzve sűrű tömeget készítünk. Az összeállított süteményeket vajazott, lisztezett tepsiben, forró sütőben sütjük és még forrón vanillin szórócukorral behintjük.

SZILVA TOSCA MÓDRA
Hozzávalók: 12 nagy szem magvaváló szilva, 7 dkg cukor, 1 evőkanál tej, 7 dkg puha vaj vagy margarin, 1 evőkanál rétesliszt, 3 dkg mandula, 2 dl tejszín vagy 4 gombóc vaníliafagylalt

Elkészítése: A szilvát hosszában félbevágjuk, kimagozzuk. A mandulát forró vízbe rakjuk, barna héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A szilvákat vágott felükkel felfelé tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A vajat a cukorral, a liszttel és a tejjel serpenyőben habosra keverjük, majd 1-2 percig kevergetve forraljuk. A tűzről levesszük, kiskanállal szilvaszemek tetejére halmozzuk, a mandulaszeleteket a tetejére nyomkodjuk. Betesszük a sütőbe, kb. 10 percig sütjük. Forrón tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek