Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Wolfgang Amadeus Mozart


Wolfgang Amadeus Mozart (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart) (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) osztrák muzsikus, zeneszerző,

a bécsi klasszikusok egyik vezéralakja, az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alkotója, az egyik legjátszottabb és legismertebb szerző, aki szinte minden műfajban alkotott a (kamarazenétől a szimfóniákon és versenyműveken át egészen az egyházi zenéig, ill. az operákig).

ALMÁS-FAHÉJAS MOZART GOLYÓK
Hozzávalók 40 darabhoz: 20 dkg reszelt étcsokoládé, 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1-2 evőkanál rum, 1 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 tojásfehérje, 1 alma, 1 mokkáskanál Lucullus őrölt fahéj, a közepükbe 40 szem magozott rumos meggy, a forgatáshoz: kókuszreszelék

Elkészítése: A csokoládét, a diót, a porcukrot, a rumot, a lekvárt és a tojásfehérjét keverőtálba töltjük. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd apró kockákra vágjuk. Az előzőekhez adjuk, a fahéjjal fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kissé megdermedjen.
Ha a massza kellően összeállt, nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe egy meggyet bújtatunk.
Ezeket a kókuszreszelékben megforgatjuk, és minyonpapírba téve kínáljuk.

FIGARO
Hozzávalók:
Tészta: 27 dkg liszt, 22 dkg margarin, 1 tojássárgája, 3 evőkanál víz, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál rum
Krém: 4 tojássárgája, 30 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál rum, 25 dkg reszelt alma, 5 tojásfehérje. Máz: 15 dkg vaj, 3 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két lapot nyújtunk belőle. A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a darált dióval, a vaníliás cukorral, a rummal, a reszelt almával, és az öt tojásfehérjéből vert kemény habbal összekeverjük. Az egyik tésztalapot kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Rákenjük a krémet, beborítjuk a másik lappal, és közepes lángon kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, rákenjük a felolvasztott vajból, a kakaóból és a porcukorból készített simára kevert mázat.

HÁROMLAPOS MOZART-TORTA
Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, néhány csepp keserűmandula-aroma, só, 4 tojás, 30 dkg liszt, 3 tk sütőpor, 5 ek tej, 20 dkg mogyorós nugát, 15 dkg ét tortabevonó, 650 g tejszín, 40 dkg vörös áfonya dzsem vagy ribizlilekvár, 1 zacskó habfixáló
A díszítéshez: Mozart golyó és vörös áfonya vagy mirelit ribizli

Elkészítése: A durvára lereszelt marcipánt a puha vajjal, a cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, az aromával és csipetnyi sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltogatva, hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 45-50 percig sütjük. A nugátot 5 dkg tortabevonóval együtt felaprítjuk. A tejszínből 250 g-ot kimérünk. Felforraljuk, majd félrehúzzuk, és megolvasztjuk benne a felaprított nugátot és bevonót. Gondosan elmosott, szárazra törölt keverőtálba öntjük, és legalább 1,5 órára a hűtőbe tesszük. A tortalapot keresztben háromfelé vágjuk. A magas karimába foglalt alsó lapot az áfonyadzsemmel megkenjük, és rátesszük a második lapot. Robotgép habverőjével az áthűlt, de még lágy nugát krémet felverjük, és a tortalapra kenjük. A habfixálót a másik zacskó vaníliás cukorral összekeverjük. A maradék tejszínből 250 gr-ot kemény habbá verünk, és közben beleszórjuk a cukros fixálót. Óvatosan a nugát krémes rétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Kb. 2 órára hűtőbe állítjuk. A maradék bevonót felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és márvány- vagy porcelánlapra simítva hűtőbe tesszük. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle, majd visszatesszük a hűtőbe. A maradék tejszínt is felverjük, és a tortát a karima eltávolítása után a habbal bevonjuk. Végül csokoládéforgácsokkal, félbevágott Mozart golyókkal és áfonyával díszítjük.

MOZART GOLYÓ
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, 1 ek baracklekvár, 2 ek rum, 1 tojásfehérje, kristálycukor, meggybefőtt

Elkészítése: A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk (kézzel) Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet igazítunk, kristálycukorba hempergetjük, mignonpapírba helyezve levegős helyen szikkadni hagyjuk. Jót tesz neki, ha 1-2 napig áll!

MOZART-GOLYÓ - BÉCSI SPECIALITÁS (SÜTÉS NÉLKÜL)
(Ebből kb. 20-25 szem lesz)
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, vagy 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje, kristálycukor, ízlés szerint, 25-30 szem meggybefőtt, vagy rumos meggy (ha nincs gyerek a közelben), mignonpapír

Elkészítése: A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk, kikeverjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet igazítunk, kristálycukorba hempergetjük, és mignonpapírba helyezve 1-2 napig levegős helyen szikkadni hagyjuk. (A golyócskákat reszelt csokoládéba vagy tortadarába is forgathatjuk!)

MOZART GOLYÓK
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje, kb. 40 szem kimagozott rumos meggy

Elkészítése: A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. 1 napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.

MOZART KUGLÓF
Hozzávalók: 16 dk vaj, 6 dk porcukor, citrom reszelt héja, vaníliás cukor, só, 7 tojás, 9 dk kristálycukor,, 19 dk liszt, késhegynyi sütőpor, 1/3 dl. rummal meglocsolt 6 dk mazsola, 7 dk apróra vágott főzőcsokoládé, vaj, liszt a formához, 10 dk sárgabarack lekvár, sötét csokoládémáz

Elkészítése: A vajat a porcukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral és csipet sóval habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleforgatjuk a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, a lisztet, a sütőport, a csokoládét és a mazsolát. Kuglófformában előmelegített sütőben 160 - 170 C fokon 70 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.
Felforrósított sárgabarack lekvárral és a csomagolási előírás szerint elkészített mázzal vonjuk be.

MOZART- SZELET
Hozzávalók: 10 dkg dió,10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 26 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás
Töltelékhez: 15 dkg vaj 15 dkg cukor,10 dkg dió, 1 kis pohár rum

Elkészítése: 10 deka diót őrölten, 10 deka cukrot, 20 deka vajat, 26 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és 1 egész tojást deszkán jól összegyúrunk, azután vajazott, lisztezett tepsibe szép világosra sütjük. Sütés után a tésztát kétfelé vágjuk s megkenve a következő töltelékkel egymásra helyezzük.
Töltelék: 15 deka vajat 15 deka cukorral habosra keverünk, azután 10 deka darált diót és 1 kis pohárka rumot adunk hozzá. A süteményt hosszú szeletekre vágva cukrozott fél dióbéllel díszítjük.

MOZART TORTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor, 5 dkg natúr pisztácia (én kihagytam), 22,5 dkg mogyorós nugát krém (Nutella), 10-10 dkg tej és étbevonó, 2 ek porcukor, a forma kikenéséhez margarin liszt

Elkészítése: A marcipánt durvára lereszeljük. A puha vajat vagy margarint a kétféle cukorral és csipetnyi sóval krémesre keverjük, majd belevegyítjük a marcipánt. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rászitáljuk a az étkezési keményítővel meg a sütőporral elvegyített lisztet.
A tésztát margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A formában rácsra téve legalább 1 órát, ha nagyon sülne takarjuk le. Nekem letakarás után mire megsült behorpadt a teteje.
A tortalapot a karimától elválasztjuk, és keresztben félbevágjuk. Az alacsony hőfokon felmelegített nugát krémmel az alsó lapot megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot. A durvára felaprított kétféle tortabevonót megolvasztjuk és bevonjuk vele a tortát. Tetejét porcukorral díszítjük.

MOZART TORTA 02.
Hozzávalók kb. 16 szelethez: 4 közepes méretű tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 7,5 dkg étkezési keményítő, 0,5 teáskanál sütőpor, 40 dkg + 15 dkg tejszín, 20 dkg tejcsoki bevonat, 10 dkg étcsoki bevonat, 5 dkg sótlan pisztácia, 15 dkg marcipánmassza, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, sütőpapír és műanyag fólia

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor lassú hozzáadásával kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzákeverjük. A lisztet, keményítőt, sütőport összekeverjük és rászitáljuk. 26 cm-es nyitható kerek piskótaforma alját sütőpapírral kibélelünk és megtöltjük a masszával. Forró sütőben kb. 30 percig sutjuk, majd hagyjuk kihűlni. (Villanysütő: 175 C°, légkeveréses: 150 C°, gázsütőnél a 2. fokozat.)
10 dkg tejszint felhevítünk, és kevergetve felolvasztjuk benne a tejcsoki bevonatot. Kb. egy órán keresztül hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni. A keserű csoki bevonót finomra reszeljük, a pisztáciát őröljük, vagy daráljuk. 30 dkg tejszint keményre verünk. Két evőkanálnyi pisztáciával és a fele csokireszelékkel összeforgatjuk és a megolvadt csoki bevonat majd erre kerül.
A tésztát vízszintesen három részre vágjuk. 1/3 csokoládé tejszínnel megkenjük az alsó lapot, és rátesszük a másodikat. Ezt megkenjük a maradék krém felével, rátesszük a harmadik lapot, és a maradék krémet rákenjük. Kb. 2 órán át hűlni hagyjuk.
A marcipánmasszát összegyúrjuk a porcukorral. Két fólia között 26 cm-es körre nyújtjuk, majd 16 tortaszeletnyire vágjuk. Minden második szeletet a hegyes végétől egy kicsit feltekerjük. A marcipánt a tortára helyezzük, a maradék csoki reszelékből egy evőkanálnyit a szélére szórunk. 15 dkg tejszint a vaníliás cukorral habbá verünk, a maradék pisztáciával és a csokireszelékkel a tortát bevonjuk.

MOZART TORTA 03.
Hozzávalók:
A tésztához: 8 tojás, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor
A krémhez: 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 4 tojássárga, 3 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 adag erős kávé, 10 dkg csokoládé

Elkészítése: A tésztához a 8 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a diót, a lisztet és a sütőport, végül beleforgatjuk a 8 tojás, habbá vert fehérjét. Megsütjük, majd ha kihűlt, 3 lapba vágjuk. A lapokat meglocsoljuk kb. 2 evőkanál pirított cukorral.
A krémhez 20 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral, félretesszük. Krémet főzünk: 4 tojássárgáját 3 dkg liszttel és 2,5 dl tejjel sűrűre főzünk, majd kb. 1 adag kávét hozzáöntve tovább főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel, és az így kapott masszát kettévesszük: 1/3 rész marad így, 2/3 résznyihez hozzákeverünk 1 tábla olvasztott csokoládét (ebből lesz kívül is bevonva).
Az első lapot megkenjük a csokoládés krémmel, a másodikat a nem csokoládés krémmel, ráhelyezzük a 3. lapot, és a tortát bevonjuk a maradék csokoládés krémmel.

MOZART-TORTA 04.
Hozzávalók:
A tésztához: 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált, pörkölt, nem sózott földimogyoró
A krémhez: 2 csomag karamellás pudingpor, 13 dkg sütőmargarin, 15 dkg darált, pörkölt, nem sózott földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 tábla ét tortabevonó csokoládé

Elkészítése: A szokásos módon piskótatésztát keversz ki, beleforgatod a darált mogyorót, és készre sütöd. Ha kihűlt, három részre vágod. A krémhez a pudingport, a csomagon lévő utasítás szerint készítsd el, ha kihűlt, beledolgozod a margarint, a földimogyorót, 1 evőkanál mézet.
A krémmel megkened a lapokat, a tetejét bevonod csokoládéval. Ha kihűlt, mézet csorgatsz rá. Kedved szerint díszítsd csoki levelekkel vagy egyéb édességgel tejszínhab nem illik hozzá.

MOZART-TORTA 05.
Elkészítése: 8 tojásból tortasütőben vizes piskótát készítünk.
Krém: 20 dkg tejszínhabpótló port, 20 dkg Aranka pudingport kikeverünk 4 dl vízzel és 4 dl tejjel.
Összeállítás:
1. lap: krém + mogyoró v. mandula
2. lap: kakaós krém + meggy + durvára reszelt étcsoki
3. lap: krém + mogyoró
4. lap: sima krém, ezzel körbe is kenjük a tortát.
Tetejére tejszín tuffok, violinkulcsok.

PISZTRÁNG MOZART MÓDJÁRA
Hozzávalók 4 személyre: 4 db pisztráng, só, citromlé, 6 dkg vaj, 20 dkg párolt rizs, 15 dkg főtt rákfarok, 2 dkg vaj, 1/16 liter tejszín, 4 citromszelet, 2 csésze kapormártás

Elkészítése: A pisztrángokat hátul felvágjuk, a belsejükből a belsőségeket eltávolítjuk. A megmosott halakat sózzuk, a belsejüket citromlével megöntözzük. A halak belsejét a párolt rizzsel megtöltjük. Serpenyőben vajat melegítünk, s miközben a halakat a sütőben megsütjük, a felolvasztott vajjal többször meglocsoljuk. Előre melegített tálra rakjuk.
Tálalása: A rákfarkakat forró vajban megpároljuk, tejszínnel dúsított kapormártást adunk hozzá, ezzel a pisztrángokat felöntjük, s nyomban tálaljuk.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek