Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Rigó János


Rigó János (Pákozd, 1858. - Amerika, 1927.), cigányprímás.
Ötévesen már hegedűt vett a kezébe. A tanítótól lopott húrokat hozzá, amiért az esperes úr kérésére bocsánatot kért. E gesztusáért nála maradhattak a számára nagy kincsek. Ezután órák hosszat gyakorolt mindennap a szabadban: az erdő, a nádas világa hálás közönség volt. Egymásnak muzsikáltak.
10 éves korában a szüretet már apja bandájában muzsikálta végig. Előfordult, hogy ő volt a szólista. A falusiaknak tetszett a kis prímás. Az apja akarta tanítani, szerencsére az esperes úr nem engedte. Elvitte a fehérvári Magyar Király kávéházban muzsikáló Simplicius Barcza Józsihoz, akit III. Vilmos király Hollandiában érdemrenddel tüntetett ki. A már világhírű prímás tehetségesnek találta a 12 éves fiút, felvette a zenekarában, igaz, cimbalomhordozónak. A prímás tanította meg a lelkét adni a zenéhez.

RIGÓ JANCSI
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 10 dkg cukor; töltelék: 5 dl tejszín, 10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, fél rúd vanília; bevonat: 30 dkg kockacukor, 2,5 dkg kakaó, 1 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 tojásfehérje.
Elkészítése: A hozzávalókból két vékony pikótalapot sütünk, és a lapokat kihűtjük. Az egyiket csokoládémázzal vonjuk be, és forró vízbe mártott késsel 4 x 4 cm-es négyzetekre vágjuk fel. A másik lapra rákenjük a kakaós cukorral elkevert kemény tejszínhabot, a csokoládéval bevont lapocskákat ráhelyezzük, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Mint a krémest.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek