Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jean Bart


Jean Bart, igazi nevén Eugeniu P. Botez, (Burdujeni, 1877. november 28. – Bukarest, 1933. május 12.) román író.

Fogas Jean Bart módra

Hozzávalók: 1,6 kg fogas, 2 dkg só, 5 dkg vaj, törött bors, 1 dl fehérbor, 3 dkg hagyma, 5 dkg reszelt sajt, 20 dkg gomba, 1 csomag zöldpetrezselyem, 2 dkg morzsa, 3 dl fehérbor-mártás

Elkészítése: A megtisztított fogast lefejtjük a gerinccsontról, felszeleteljük, megsózzuk, és vajjal kikent tepsibe helyezzük. Meghintjük finomra vágott hagymával, a szeletekre vágott gombával, vaddalt zöldpetrezselyemmel és törött borssal. Ráöntjük a fehérbort és ugyanannyi hallevet. Vajjal megkent fehér papírral befedjük, felforraljuk, és sütőben készre pároljuk. A halat tálra tesszük. A visszamaradt gombáslevet kissé beforraljuk, és a fehérboros mártáshoz öntjük. A halat a mártással leöntjük, a tetejét meghintjük reszelt sajttal, szemlemorzsával, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben megpirítjuk. Vajas burgonyát adunk hozzá.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek