Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Horatio Nelson


Lord Horatio Nelson (Burnham Thorpe (Norfolk, Anglia), 1758. szeptember 29. – † Trafalgar-fok Cabo Trafalgar, Andalúzia

délnyugati partjánál), 1805. október 21.) angol altengernagy, a Földközi-tengeri brit flotta parancsnoka, a Bath-rend lovagja, a napóleoni háborúk során több fontos tengeri ütközet, köztük a döntő jelentőségű trafalgari csata győztese (e csatában maga is életét vesztette).

TÖLTÖTT BÁRÁNYCOMB NELSON MÓDRA (ENGLISH LEG OF LAMB NELSON)
Hozzávalók: 3 kg-os báránycomb, zsiradék, só
Töltelék: 5 dkg zsiradék, 3 aprított hagyma, 3 db főtt, apróra vágott burgonya, 3 ek vaj, 3 ek liszt, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojás, 4 ek reszelt sajt, 2 kk. só, csipet bors, 1 kk. rozmaring, 3-5 ek zsemlemorzsa, 3-5 ek reszelt sajt, 3-5 ek zsiradék

Elkészítése: Letisztítjuk a faggyút a combról, jól megsózzuk, bekenjük zsírral vagy olajjal, közepes tűznél 2-3 órát sütjük.
Felszeleteljük, de úgy, hogy a szeleteket a csontról nem vágjuk le. A szeletek közé tesszük a tölteléket, és az egészet beborítjuk a megmaradt töltelékkel. Meghintjük zsemlemorzsával, sajttal, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal. Visszatesszük a most már forró sütőbe kb. 30 percre.
Azonnal tálaljuk. Legjobban párolt zöldborsó illik hozzá.
Töltelék: 5 dkg zsiradékban lefedve, időnként megkeverve, kis lángon 0,5 óráig pároljuk a hagymát, krumplit. Megtörjük villával, majd sima pürét készítünk belőle.
3 ek vajban világosra pirítjuk a lisztet, feleresztjük a tejjel, tejszínnel, állandóan keverjük.
Összekeverjük a burgonyával, beletesszük a tojást, reszelt sajtot, 2 kk. sót, csipet borsot (esetleg 1 kk. rozmaringot).

NELSON PÁSTÉTOM
Elkészítése: Jó erős húslevest készítünk, és kihűtve teljesen zsírtalanítjuk. A húslevesben 1-2 borjúláb is legyen. Aztán belefőzünk 10-12 deci levesbe 15-16 kis tábla zselatint. Ha ez készen van, négy tojás, habbá vert fehérjét keverünk bele, s habverővel erősen kavarva. Nagyon lassú tűzön főzzük fél óra hosszat, és aztán szalvétán átszűrjük. Vízzel kiöblített formába 3-4 centiméter magasságig levest öntünk, és jégen megfagyasztjuk. Ekkor annyi kis kockára vágott, sült borjúhúst, csirke vagy kappan mellehúsát, 2-3 szardellát, libamájat, kemény tojást, apróra vagdalt kapribogyót, kevés pástétomfűszert és angol mustárt teszünk bele, hogy majdnem egészen megteljék a forma. A még megmaradt üres helyet szintén levessel töltjük meg, és újra a jégre téve megfagyasztjuk.
A többi levest külön edényben szintén megfagyasztjuk, és tálalásnál apróra vágva ezzel körítjük a kiborított pástétomot. Kiborításnál egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát.

NELSON SZELET
Hozzávalók: 4 db sertés szelet, 175 g darált marhahús, 175 g darált sertéshús, 2 csésze tejszín, 500 g friss gomba, szeletelve, 1 db tojás, 1 kisebb hagyma, 100 g reszelt ementáli sajt, só, bors, paprika, 2 evőkanál zsemlemorzsa, petrezselyem, felaprítva

Elkészítése: keverjük össze a kétféle darált húst, keverjük hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott hagymát és petrezselymet, valamint a fűszereket. Terítsük a húskeveréket a szeletek tetejére, szórjuk meg sajttal, adjuk hozzá a gombát, és öntsük rá a tejszínt.
Süssük 200C-on 45 percig.
Tálaljuk tésztával és salátával.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek
Schiller Aurél gyűjtése