Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szapáry Gyula


A Szapáry család a török hódoltság idején emelkedett a magyar arisztokrácia soraiba. Legismertebb tagja gróf Szapáry Gyula (1832-1905), aki a politikusi ranglétrát megmászva, pénzügyminiszter és miniszterelnök is volt. Ám nevét az utókor nem karrierje, hanem a róla elnevezett étel miatt emleget mindmáig.
Az ínyenc miniszterelnök Szapáry Gyula gróf korának egyik leghíresebb gourmand-ja. Igazi konzervatív főúr volt, Deák-párti politikusként országgyűlési képviselő, Tisza bukása után pedig miniszterelnök. A rafinált és mindennapiságában is nagyszerű, de idegen (főleg francia) hatásokkal megfrissített magyar konyha kedvelője és népszerűsítője.

Szapáry-módra = (ha máj) vesével és velővel

BORJÚSZELET SZAPÁRY MÓDRA
Elkészítése: A lesütött vékony borjúszeleteket gomba-, velő- és májpürével három egyenlő részben megkenni, a széleket burgonyapürével körbespriccelni és sütőben gratinírozni. Rizzsel, húslével készült szafttal tálalni. (Hirtelen sütött bélszínszelet a máj variációja).

SZAPÁRY-KIFLI
Elkészítése: 4 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral jó fél óráig keverni, a 4 fehérje habját és 6 dkg lisztet hozzáadni, nyomózsákból sütőlemezre, sütőpapírra apró kifliket nyomni, sütés/kihűlés után belsejüket kikapargatni, barackízzel betölteni és 2-2 kiflit összeragasztani, ezután maraschino-ízű cukormázzal bevonni.

SZAPÁRY-MÁJ 01.
Elkészítése: Gyorsan elkészíthető, disznó- vagy borjúmáj roston hirtelen sütve a következő rátéttel: zsíron üvegesre pirított hagymát pirospaprikával meghinteni, majd évadtól függően friss paprikát és paradicsomot vagy konzerv lecsót rátenni, ezután egy jó adag velőt rátenni, pár percig főzni. A májszeletekre halmozni a rátétet, rizzsel, burgonyával tálalni.

SZAPÁRY-MÁJ 02.
Elkészítése: A Szapáry-máj könnyen és gyorsan elkészíthető. A felszeletelt májat (kb. 600 g) hirtelen megsütjük, közben 1 fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, pirospaprikával meghintjük, zöldpaprikát és paradicsomot szeletelünk rá, és ebbe forgatjuk bele az előzőleg hártyáitól megtisztított velőt (kb. 300 g), puhára főzzük (kb. 10 perc). Ezt a ragut halmozzuk a májszeletekre. Az étel készülhet pecsenyekacsa májából és sovány sertéshúsból is.

SZAPÁRY TORTA 01.
Hozzávalók: 7 db tojás, 140 g liszt, 140 g cukor
Krémhez: 300 g vaj, 300 g porcukor, 2 dupla kávé, 100 g barackíz

Elkészítése: A szétválasztott tojás sárgákat a cukor 1/3-ával kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgájához adjuk úgy, hogy közben magasról szórjuk hozzá a lisztet. Így egy könnyű piskótamasszát kapunk. Az előkészített sütőlemezen 180°C-on hat, kb. 20-22 cm átmérőjű, lapot sütünk. Vigyázzunk arra, hogy ne szárítsuk ki a tésztát, mert akkor törik. Sütőből kivé¬ve melegen vágjuk alá, és így hűtsük ki.
A kávét forraljuk be. A vajat a cukorral habosítsuk ki, és öntsük a kihűtött kávé sűrítményt a krémhez. A körbe¬vágott piskótalapokat a kávékrémmel betöltjük. Tetejére ceruza vastagságú, csigavonalas kávékrémet, közé sima csővel baracklekvárt nyomunk.
Kitűnő ízű torta, amely a szemet is gyönyörködteti.
Oldalát édes morzsával panírozzuk.

SZAPÁRY-TORTA 02.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 7 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg finomliszt
A forma kikenéséhez: vaj
A krémhez: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 dl erős feketekávé
A tetejére: 10-15 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése: A tésztához a tojássárgáját 5 dkg cukorral jól kikeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, közben a maradék cukrot apránként beleszórjuk. A kétféle tojásos masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben a lisztet beleszitáljuk. Ebből a masszából 6 kerek lapot sütünk úgy, mint a dobostortánál. A krémhez a puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a kávét. A tortalapokat a kávékrémmel betöltjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Ezt a maradékot sima csöves habzsákba töltjük, és körkörösen a torta tetejére nyomjuk úgy, hogy 7-8 mm távolság legyen a csíkok között. Ezt a hézagot simára kevert baracklekvárral töltjük ki. Hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés

SZAPÁRY-POGÁCSÁK
Elkészítése: Habverő üstbe 28 dkg lisztet, 14 dkg fagyos zsírt, 2 dkg sót tenni, törött jégbe téve tojás nélkül, jól behűtött tejszínnel lágy tésztává dagasztani, hogy könnyen sodorható legyen. Másfél centi vastagra nyújtani, kerek kiszúróval pogácsákat szaggatni belőle, tetejét tojással megkenve közepes meleg sütőben megsütni. (A tésztát jégbe állítva, hidegen kell dagasztani, és nagyon alaposan ki kell dolgozni!)

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek