Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Pavel Sztroganoff


Gróf Pavel Alekszandrovics Sztroganoff (1774.– 1817.) orosz lovassági altábornagy, katonai parancsnok és államférfi, I. Sándor cár főhadsegéde.

STROGANOFF SZELET - FINNORSZÁG
Hozzávalók: 50 dkg puha marhahús, 2 ek vaj, 1 aprított hagyma, 1 kk. só, kevés bors, 2 dl húsleves, 2 kk. mustár, 1 ek paradicsompüré, 3 dl sűrű tejföl

Elkészítése: A húst 3 cm-es kockákra vágjuk.
A vajban puhára pároljuk a hagymát. Kiszedjük, a vajban pároljuk a húst, megfűszerezzük, sózzuk. Hozzáadjuk a húslevest, hagymát, paradicsompürét. Fedő alatt puhára pároljuk.
Ha elkészült, hozzákeverjük a tejfölt. Főtt burgonyával tálaljuk.

STRUCC STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg strucchús csíkokra vágva, liszt, só, bors, fehérbor, vaj, vöröshagyma apróra vágva, gomba, paradicsompüré, mustár
Páclé: fehérbor, tarka bors őrölve, Kotányi steak és sült hús fűszersó

Elkészítése: A legalább 12 órán keresztül pácolt húscsíkokat 5 percig hirtelen sütjük a vajban. A húst kivesszük, a vajon a hagymát, gombát megpároljuk, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a mustárt. Liszttel megszórjuk. A húst visszatéve, borral meglocsolva, készre főzzük.
Krokettel tálaljuk.

SZARVAS-BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg szarvas-bélszín, 1 db vöröshagyma, só, bors, cukor, 1 dl fehérbor, 1 ek paradicsom-püré, 15 dkg angol szalonna, 15 dkg csemege uborka, 15 dkg laska gomba, 0,5 dl olívaolaj, 3 dkg liszt, 1 dl tejszín, 2 dkg mustár, 4 adag párolt rizs 4 adag főtt brokkoli

Elkészítése: A szarvas-bélszínt csíkokra vágjuk. A vékony csíkokra vágott angol szalonnát olajban üvegesre sütjük, és a megtisztított finomra vágott vöröshagymát világosra pirítjuk. A lisztben megforgatott bélszínt hozzátéve angolosra pirítjuk. Ezután beletesszük a megtisztított csíkokra vágott laskagombát, a sűrített paradicsomot, és még pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csemege uborkát. Tejszínnel, borral felöntjük. Sóval, borssal, mustárral, cukorral ízesítjük.
Összeforraljuk, forrón rizskoszorúba tálaljuk. Főtt brokkolival körítjük.

SZARVASGERINC STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 45 dkg filézett szarvashús (gerinc), 30 dkg vegyes erdei gomba, 30 dkg füstölt tarja, 2-3 dkg szárított vargánya, 5 dkg vaj, 2 fej hagyma, 1 kis üveg kapribogyó, 3 db közepes csemegeuborka, 3 dl főzőtejszín, 1 dl vörösbor, őrölt bors, só

Elkészítése: A húst rostirányára merőlegesen ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és finoman kiveregetjük. A kivert darabokat csíkokra vágjuk és a felforrósított vajon hirtelen kisütjük. A húst kiszedjük és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, majd nem túlságosan apróra vágva, hozzáadjuk a friss erdei gombákat (csiperke, rókagomba, tinóru, pereszke, stb.). Ha a gomba levet eresztett, tegyük vissza a húscsíkokat és tegyük bele a csíkokra vágott füstölt tarját is, valamint a beáztatott vargányaszeleteket is. 
Amikor kezd a zsírjára pirulni, öntsük hozzá a bort, és keverjük bele a felcsíkozott csemegeuborkát, valamint a kapribogyót. Végül engedjük fel a tejszínnel, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, valamint frissen tört fekete borssal. Köretnek burgonyakrokettet, sült burgonyát, illetve metélt tésztát kínálhatunk hozzá.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek