Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Anna Matvejevna Pavlova


Pavlova tekercs málnaöntettel

Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 25 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 teáskanál citromlé, 1,7 dl tejszín, 5 dkg málna

Az öntethez: 2 evőkanál brandy, 25 dkg málna, 1 evőkanál porcukor
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a cukor 3/4 részét. Keverjük el a lisztet 1 evőkanál cukorral, majd a citromlével együtt könnyedén adjuk hozzá a felvert tojáshabhoz. Egyenletesen oszlassuk el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 12-15 percig. Tegyünk sütőpapírt egy konyharuhára, és szórjuk meg a maradék cukorral. Borítsuk rá a megsült tésztát, húzzuk le a papírt, és hagyjuk pihenni 3 percig. Majd konyharuha segítségével tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. A málnát törjük össze.

Készítsünk kemény tejszínhabot, és keverjük bele a málnát.

A piskótát tekerjük ki, távolítsuk el a papírt, és a málnás krémmel megkenve tekerjük fel újra. A süteményt egy tálcára rakva tegyük néhány órára a hűtőbe. Felszeletelve, málnaöntettel szervírozzuk, amelyet úgy készítünk el, hogy a málnát a brandyvel és a porcukorral jól összeturmixoljuk.

Pavlova torta 01.

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 1 csipet só, 1 csésze (250 ml) cukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 teáskanál citromlé, 5 dl tejszín, 1/2 csésze (125 ml) cukor, friss eper vagy akármilyen trópusi gyümölcs

Elkészítés: Melegítsd a sütőt 150 fokra. Fektess sütőpapírt a sütőlemezre. Rajzolj egy 22 cm-es kört a papírra. (Egy nagy tányért körberajzolsz ceruzával). Egy nagy tálban verd fel a picit megsózott tojásfehérjét. Adj ehhez 3/4 csésze cukrot lassan, miközben vered a habot. Majd add apránként a maradék 1/4 csésze cukrot a kukoricakeményítővel a habhoz, végül a citromlevet is. A kirajzolt karikára oszd el a fehérjét úgy, hogy a széle vastagabb legyen. Süsd meg nagyon lassan, kb. egy órán át. Zárd le a sütőt, és hagyd benne a fehérjetortát még fél óráig. Mikor hideg a torta, kívül ropogósan kemény, belül puha. Egy tálban verd fel a tejszínt fél csésze cukorral. Szeleteld fel a gyümölcsöt, majd halmozd a tortára a tejszínt és a gyümölcsöket.

Pavlova torta 02.

Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 18-20 dkg cukor, 1 kávéskanálnyi liszt, vagy étkezési keményítő, 1 kávéskanálnyi ecet, 1 tasak vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília-esszencia, só, felvert tejszín (a töltelékhez), friss gyümölcs (a díszítéshez)

Verd fel a tojásfehérjét, és közben fokozatosan add hozzá a cukrot. Ha a hab már kemény, akkor kezdheted apránként hozzáadni a pici sót, az ecetet, a vaníliát, végül az étkezési keményítőt. Verd még addig, amíg a hab merev és fényes nem lesz; akkor jó, ha már késsel is vágható. Egy tepsibe tégy sütőpapírt, s arra öntsd a masszát, majd formálj belőle egy 22-23 cm átmérőjű, s a közepén kissé bemélyített korongot. Helyezd a tepsit a sütő közepére és legalább másfél-két órát süsd 150-160 fokon, majd hagyd, hogy a sütőben hűljön ki. (Csak akkor vedd ki, amikor már teljesen kihűlt, különben összeesik.)
A tejszínt verd kemény habbá (ízesítheted cukorral, vagy egy kis kakaóporral), s ezzel jó magasan kend meg a tortát. A tetejét pedig díszítsd élénk színű friss gyümölccsel.

***************************************************

Korának legnagyobb balerinája 1881. február 12-én született Ligovoban, 1931. január 23-án hunyt el. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az, aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. A Pavlova torta Ausztrália és Új-Zéland nemzeti desszertje.
Az ausztráliai magyarok a fehér krémet rendszerint piros eperrel és zöld kivivel díszítik. A tortát egyébként először Pavlova számára készítették egy ausztrál étteremben.