Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Horthy Miklós


HORTHY MIKLÓS KÁPOSZTABOMBÁJA

Fél kiló sovány sertéslapockát apró kockára vágunk. Egy edényben kevés zsírt olvasztunk, fél fej hagymát finomra vágunk, és benne megpirítjuk, azután adjuk hozzá a jól megmosott húst és betakarva pároljuk félpuhára. Egy másik edényben szintén pirítunk kevés zsírban finomra vágott hagymát, azután tegyünk hozzá fél kiló hordós káposztát, és párolás közben locsoljuk kevés levessel. Azután a két edény tartalmát keverjük egybe és 5 evőkanálnyi félig párolt rizst, 14 deka főtt és karikára vágott debreceni kolbászt, 2 darab sült kacsamájat, apró kockára vágva, 8 deka főtt sonkát szintén apróra vágva hozzáadunk, ezekkel összevegyítjük, utoljára 2 deci tejfölt adunk bele. Egy kúp alakú bombaformát hordós káposzta-levelekkel kibélelünk, a fenti anyaggal megtöltjük, káposztalappal befödjük és mérsékelten meleg sütőben 3/4 óráig sütjük. Tálalásnál külön sült kolbászt külön tálon adunk hozzá.

_______________________________________________________________

Vitéz nagybányai Horthy Miklós (Kenderes, 1868. június 18. – Estoril, Portugália, 1957. február 9.) az Osztrák–Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909–1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen.