Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csülkös - káposztás bableves


Hozzávalók: 30-40 dkg füstölt csülök csont nélkül, 15-15 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 10-10 dkg sárgarépa és petrezselyem, egy zöldpaprika, egy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 2 dl tejföl, paprika, só, kömény, babér.

Az előző este beáztatott babot, a felkockázott csülökkel, répafélékkel 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Fűszerezzük babérral, köménnyel, sóval. Amikor már majdnem puhának kóstoljuk a babot, hozzáadjuk a káposztát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot.

Az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk, a nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát és fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk. Pirospaprikával fűszerezzük, s elkeverjük benne simára tejfölt.

A kész levest berántjuk, és egyet forralunk rajta.