Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Fedák Sári


Fedák torta

Elkészítése: 5 tojás sárgájával összekeverünk 15 dkg szitán áttört főtt gesztenyét, 10 dkg porcukrot, egy kis vaníliát és 3 dkg vajat. Ehhez a keverékhez még 5 tojás fehérjéből vert kemény habot, 8 dkg reszelt csokoládét, 5 dkg piskótamorzsát, 2 dkg lisztet keverünk. Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, közép-meleg sütőben, lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be s nyomózsák segítségével díszítjük és meghintjük gesztenyepürével.

Tálalásig hideg helyen tartjuk.

Fedák Sári lepénye
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 30 dkg vaj, 6 tojás sárgája, 30 dkg liszt, fél rúd vanília, 10 dkg mandula

Elkészítése:A cukrot és a vajat habosra keverjük a 6 tojás sárgájával. Tovább keverjük és teszünk bele kis vaníliát és kanalanként a lisztet. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Tetejét beszórjuk a hámozott és apróra vágott mandulával. Lassú tűznél kisütjük. Kockára vágva, vaníliás cukorral meghintve kell kínálni.

______________________________________________________

Fedák Sári (Beregszász, 1879. október 26. – Budapest, 1955. május 25.) az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna volt. Rákosi Szidi színésziskolájának elvégzése után, 1900-ban a Magyar Színházban kezdte meg pályáját. Pályája során számos magyar és külföldi színházban fellépett.