Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Sarah Bernhardt


Sarah Bernhardt módon (rendszerint) libamájpürével készítve

BERNARD KEDVENCE
Hozzávalók: 3,5 kg vaddisznócomb, 1,5 kg vöröshagyma, 2 l vörösbor, 1 kis fej fokhagyma, 2-3 szem paradicsom, 2-3 paprika, ebből lehet az egyik hegyes, erős, 2 üveg kukorica, 1 üveg gomba, 1 üveg zöldborsó, vegeta, piros csemege paprika, majoránna, só
Elkészítési idő: kb. 3 óra

Elkészítése: A hagymát apróra kockázzuk, majd belehelyezzük a bográcsba, és annyi olajat öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Ezek után szépen üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a zsírjától lefejtett, kockára vágott vaddisznócombot. Ezt a húst folyadék nélkül átforgatjuk addig, amíg kellően átpárolódik. Ez kb. 10 perc. Ügyelni kell a tűzre, nem szabad nagy lángon főzni, mert ilyenkor lehet leggyorsabban leégetni a finom ételt. Amikor a hús már átpárolódott, akkor ráöntünk annyi vörösbort, hogy ellepje. Megszórjuk 2 evőkanálnyi vegetával, 1 evőkanálnyi piros paprikával. Szépen átforgatjuk. A fokhagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk. Belehelyezzük a bográcsba. Rászórunk egy teáskanálnyi majoránnát. Főzés közben kóstolgatjuk, vegetával, sóval ízesítjük. Borral pótoljuk az elpárolgott mennyiséget. Miután kellőképpen besűrűsödött, és a hús is puhára főtt, a kukoricát, gombát, zöldborsót belehelyezzük, természetesen az üveges zöldségek levét leöntjük. Kb. 15 percnyi puhulás után az ételünk elkészült. Körítésnek főtt burgonyát ajánlok. Tálaláskor a pörköltre egy kanál tejfölt helyezünk.

CSOKOLÁDÉS-MANDULÁS CSÓK, SARAH BERNHARDT MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg mandulabél szeletelve, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 3 db tojásfehérje

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Konyhagépben finomra darájuk a cukrot és a mandulát, hozzáadjuk a kakaóport. Hozzáadunk két tojás fehérjét az előbbi keverékhez, és a konyhagépben összedolgozzuk. Ha szükséges, még egy tojásfehérjét hozzákeverünk a masszához.
A tésztából teáskanállal, kis puszedliket formálunk, s ezeket sütőlapon pergamenpapírra rakjuk. A megadott hozzávalóból körülbelül öt tucat lesz. A “csókokat” a sütőben körülbelül tizenkettő-tizennégy percig sütjük, amíg kissé felpuffadnak. Légmentesen záródó dobozban lehet eltenni.

NARANCSOS OMLETT-FELFÚJT
Hozzávalók: 6 db tojás, különválasztva a sárgája és a fehérje, 15 dkg kristálycukor, 2 narancs héja reszelve, porcukor a meghintéshez

Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 245°C-ra. Egy tálban a tojássárgákat a kristálycukor felével verjük fel, majd adjuk hozzá a reszelt narancshéjat. A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, és tovább verjük, amíg nagyon kemény habot nyerünk. A habot adjuk hozzá óvatosan a tojássárga-cukor keverékhez. A masszát egy spatulával tűzálló tálba tesszük. A tálat az előmelegített sütőbe tesz szüle négy-öt percre, amíg az omlett szuflé szép színt kap.
Tálalása: Kivesszük a sütőből, meghintjük porcukorral és nyomban tálaljuk.

TÖRÖK OMLETT
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 db mogyoróhagyma feldarabolva, 3 db csirkemáj feldarabolva, kakukkfű, só, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál Madeira, 3 db tojás.

A töltelék elkészítése: A serpenyőben, közepes lángon hevítünk egy evőkanál vajat, hozzáadjuk a mogyoróhagymát és szotírozzuk. amíg megpuhul, de nem barnul meg! Hozzáadjuk a csirkemájat és pirítjuk, amíg minden oldala színt kap. Fűszerezzük kakukkfűvel, sóval, fekete borssal, ízlés szerint. Majd ráöntjük a Madeirát, meggyújtjuk, és amikor leégett, fakanállal a májat elválasztjuk a szósztól. Külön-külön edényben félretesszük a májat és a szószt, melegen tartjuk. 
Az omlett elkészítése: A tojásokat kis tálkában habverővel felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A tojásos keveréket az előzőleg kitörölgetett serpenyőbe öntjük, amelyben maradék vajat közepes lángon felhevítettük. A tojáskeveréket fakanállal kevergetve a lángon hagyjuk, amíg már majdnem megkötött, de még van benne folyékony maradvány. Ekkor abbahagyjuk a kavargatást, és a serpenyőt néhányszor megrázzuk, hogy a tojás mindenütt befedje a serpenyő alját. Néhány másodpercig még a lángon hagyjuk, hogy az omlett jól megszilárduljon. Miután a lángról levettük, az omlett közepére tesszük a flambírozott májat, az omlettet óvatosan összehajtjuk, tányérba tesszük és ráöntjük a félretett szószt.

Tálalása: Azon nyomban, frissiben tálaljuk.

_______________________________________________

Sarah Bernhardt, tkp. Bernard Rosine (1844. október 24. - 1923. március 26.) francia színművésznő.
Kikeresztelkedett zsidó családban született, zárdában nevelkedett. 1858-ban a párizsi konzervatórium növendéke lett. Pályáját 1867-ben kezdte a Gymnase Színházban, de már öt évvel előbb a Comédie Française-ban tragikai ösztöndíj nyerteseként bemutatkozott. A Gymnase után az Odéon tagja lett. Első nagy diadalát Victor Hugo Ruy Blas című drámájában aratta. A francia-porosz háborúban csatatéri betegápolónő volt. 1872-ben a Comédie Française tagja, hamarosan a társulat élén álló tragika.