Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött farsangi fánk


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, só, 5 dkg cukor, 12 dl rum, 3 cl narancslé, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj, 4 dkg vaj

A töltelékhez: 20 dkg kemény baracklekvár, 3 tojásfehérje

A tálaláshoz: 12 dl barackpálinka, 10 dkg cukor, 6 dkg dió, 25 dkg barackíz, 1 adag (2 db)

Langyos helyen átszitálom a lisztet. 10 dkg lisztből élesztővel, 1 dl langyos tejjel, csipetnyi sóval és 2 dkg cukorral kovászt készítek. Amíg a kovász megkel, a rumot a narancslével és a maradék cukorral összekeverem és meglangyosítom.

A megmaradt lisztből a tojássárgájával, a narancsos rummal, a kovásszal, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal s a maradék 1 dl tejjel tésztát készítek, hólyagosra kidolgozom, közben apránként hozzáadom a felolvasztott (de nem forró) vajat. Ruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. A felének a közepére kevés lekvárt kenek, és a tojásfehérjével bekenem a szélét. Ezután a töltött fánkokra borítok egy ürest, és a széleit összenyomkodom. Letakarva ismét kelesztem. Közben az olajat vagy zsírt felforrósítom.

A fánkok közepét kicsit összenyomom, és alsó felével teszem az olajba. Kb. 4-5 percig sütöm, majd megfordítom. (Vigyázok, hogy a zsír vagy olaj ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívülről gyorsan sül. belül nyers marad.) Egyszerre csak kevés fánkot sütök, hogy legyen helye kiterjeszkedni. Ha pirosra sült, lecsöpögtetem róla a felesleges zsírt.

Tálalás előtt a szélét kevés lekvárral bekenem, és cukorral elkevert darált dióban megforgatom. Barackpálinkával hígított lekvárt kínálok hozzá.