Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bécsi karikafánk


Hozzávalók: 450 g BL 55 liszt, 1 teáskanál cukor, 15 g élesztő, 0,25 l tej, 1 teáskanál só, 50 g vaj, vagy margarin, 1 tojás.

Készítése: 100 g lisztet a cukorral, élesztővel és a fellangyosított tejjel felfuttatni, a tojást alaposan elkeverni benne és a többi anyaggal, jól kidagasztani, megkeleszteni.

A 16 db-ra osztott és gömbölyített tészta közepét ujjunkkal kilyukasztjuk, és karikára formáljuk, kelesztjük, és forró olajban megsütjük. Egy papírzacskóba 100 g kristálycukrot és 1 teáskanál fahéjat mérünk, összerázzuk, és az olajtól lecsöpögtetett, még meleg fánkokat jól megforgatjuk benne.

Melegen tálaljuk.

Egyes források szerint a fánk Bécsben született, mások szerint Párizsban, de vannak olyanok is, akik szerint Mátyás király udvarában.