Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Giacomo Casanova


Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (Velence, 1725. április 2. – Dux, Csehország, 1798. június 4.) velencei kalandor, író. Fő műve az Életem története címmel halála után kiadott emlékiratai voltak, amit francia nyelven írt. Önéletrajza nagyrészt szerelmi kalandjairól szól, ezért neve később a nőcsábászok, szívtiprók szinonímájává vált.

BORJÚSZÍV CASANOVA MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg borjúszív, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 dkg vaj, 1 hagyma, 1 répa, 35 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál sűrített paradicsom, kakukkfű, babérlevél

Elkészítése: Felkockázom a borjúszívet, megforgatom a lisztben. Az olaj és a vaj keverékében megfuttatom, hozzáadom a felaprított hagymát, a karikára vágott répát és a felszeletelt gombát, valamint az összezúzott fokhagymát. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel, majd hozzáadom a paradicsompürét és 2 dl vizet. Lefedve 45 percig párolom. Csigatésztával vagy főtt krumplival tálalom.

CASANOVA CSAPDÁJA
Hozzávalók: 40 dkg borjúlapocka, 3 db alma, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál magyaros paprikakrém, 1/2 citrom, 1 dl étolaj, 0,5 liter húsleves, 1 mokkáskanál egész kömény, só

Elkészítése: A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. Kevés hevített olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a magyaros paprikakrémet, felöntjük a borral és a tejszínnel. Ízesítjük kevés szűrt citromlével, egész köménnyel, sóval. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, magháztalanított és cikkekre vágott almákat. Rövid idő alatt készre főzzük.
Elkészítési idő: 60 perc

CASANOVA CSAPDÁJA 02.
Hozzávalók 4 főre: 50 dkg borjúlapocka, 2 – 3 alma, 3 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál paprikakrém, 1/2 citrom, 1dl étolaj, 0, 5 liter húsleves, 1 mokkáskanál kömény és ízlés szerint só
Elkészítési idő: 60 perc

Elkészítése: A borjúlapockát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés hevített olajon pirítani kezdjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a paprikakrémet, felöntjük a borral és a tejszínnel. Kevés szűrt citromlével, köménnyel és sóval ízesítjük. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott almát és még egy kevés ideig készre főzzük.

CASANOVA ÉDESSÉGE - TIRAMISU
Hozzávalók: 1 kész piskótalap, 2 dl tejszín, 9 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 30 dkg mascarpone sajt, kevés zselatin, 2 dl hideg kávé, kakaópor a díszítéshez

Elkészítése: A tejszínt lehűtött tálban sűrű, kemény habbá verjük. A tojássárgáját porcukorral habverővel fehéredésig keverjük (elektromos habverővel), majd a rum következik (ezt kézi habverővel keverjük bele). Hozzáadjuk a sajtot, majd a felvert tejszínt és végül a feloldott zselatint öntjük hozzá.
A piskótalapot az edény formájára vágjuk, és kávéval meglocsoljuk, de ne áztassuk el. Ráöntjük a krém kb. felét és elsimítjuk. Erre rátesszük a következő tortalapot, ezt is meglocsoljuk (vagy inkább megspricceljük) kávéval, ráöntjük a maradék krémet, és kicsit megrázogatjuk, hogy a krém egyenletes legyen. Megszórjuk kakaóporral és 12 órán át, hűtőben tároljuk, mert csak így lehet majd szépen szeletelni.

CASANOVA KÁVÉ
Hozzávalók: 2 csapott kávéskanál Nescafé, 5 cl Casanova fürjtojáslikőr, 2 evőkanál tejszínhab

Elkészítése: Előmelegített pohárba óvatosan beleöntöm a tojáslikőrt. Vigyázni kell, nehogy az ital a pohár belső felén végigcsurogjon. Közben 6 cl gyöngyözően forró vízben elkeverem a Nescafét, s ezt egy kávéskanál segítségével lassan ráöntöm a pohárban lévő tojáslikőrre. A kétféle ital - fajsúlykülönbségükből adódóan - egymástól élesen elhatárolódva, szépen mutat a pohárban.
A kávé tetejére, keményre felvert tejszínhabot teszek, és rászórok egy csipetnyi Nescafét.

CASANOVA PECSENYE
Hozzávalók: 50 dkg sült malac, 30 dkg narancs, 10 dkg mogyoró, 10 dkg aszalt szilva, 5 dkg datolya, 1 evőkanál liszt, 2 dl száraz fehérbor, 2 kiskanál szójamártás

Elkészítése: A hússütéshez használt tepsit nyílt lángra tesszük, és a lisztet a benne összegyűlt zsíron állandóan kevergetve megpirítjuk. A borral és egy narancs kicsavart levével fölengedjük, szójamártással ízesítjük. Mártás sűrűségűvé forraljuk, átszűrjük, és a lehártyázott narancscikkeket, a mogyorót, a kimagozott datolyát és az előzőleg a teában megáztatott aszalt szilvát belerakjuk. A fölmelegített húsdarabkákat tányérokra rakjuk, a gyümölcsragut ráöntjük, burgonyafánkkal körítjük.

SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES CASANOVA MÓDRA
Hozzávalók: tök kockák, méz, só, csipet fahéj, pirított tökmag

Elkészítése: Ha a felkockázás kész a tök kockákat, egy kanál vajon meg kell futtatni. Akkor lesz jó, ha a villa beleszúrva még kemény közepet mutat. Vízzel felöntjük, hogy ellepje a sütőtök kockákat, majd sózzuk. Az egész körülbelül 15 perc alatt puha. Ha megpuhult, tejszínnel, mézzel, egy csipet fahéjjal (elhagyható) össze turmixoljuk. Tálakba öntjük, és a tetejét pirított tökmaggal megszórjuk.
Cukrozatlan tejszínhab felhőcskét is nyomhatunk rá!

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek