Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szapáry-máj receptek


Szapáry-máj 01.

Gyorsan elkészíthető, disznó- vagy borjúmáj roston hirtelen sütve a következő rátéttel: zsíron üvegesre pirított hagymát pirospaprikával meghinteni, majd évadtól függően friss paprikát és paradicsomot vagy konzerv lecsót rátenni, ezután egy jó adag velőt rátenni, pár percig főzni. A májszeletekre halmozni a rátétet, rizzsel, burgonyával tálalni. (Hirtelen sütött bélszínszelet alap a fenti variációja).

Szapáry-máj 02.

A felszeletelt májat (kb. 600 g) hirtelen megsütjük, közben 1 fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, pirospaprikával meghintjük, zöldpaprikát és paradicsomot szeletelünk rá, és ebbe forgatjuk bele az előzőleg hártyáitól megtisztított velőt (kb. 300 g), puhára főzzük (kb. 10 perc). Ezt a ragut halmozzuk a májszeletekre. Az étel készülhet pecsenyekacsa májából és sovány sertéshúsból is.