Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Grigorij Dmitrijevics Sztroganov


Stroganoff gróf a cár kedvence, és a Földközi tengeri hadiflotta parancsnoka volt. Később szembefordult a cárral, s így kegyvesztett lett. Ezeket az ételeket róla nevezték el.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 01.
Hozzávalók: 600 g bélszín, 100 g füstölt szalonna, 50 g hagyma, 200 g gomba, 200 g ecetes uborka, 50 g paradicsompüré, 10-15 szem kapribogyó, 1 db babérlevél, 30 g liszt, 2 dl tejszín, 1/2 dl fehérbor, citromlé, só bors

Elkészítése: A húst vékony szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk.  A szalonnát gyufaszál vékonyságúra szeleteljük, kisütjük, zsírján megpirítjuk a felaprózott hagymát, rádobjuk a tisztított és legyalult gombát, a kissé durvábbra vágott ecetes uborkát, valamint a bélszíncsíkokat, és erős tűzön, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
Egy kevés vízben feloldjuk a paradicsompürét, a húsra öntjük, beletesszük a kapribogyót, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a tejszínt, a bort, végül 1/2 citrom levével savanyítjuk. Éppen csak összerottyantjuk, forralni már nem szabad!
Kivesszük a babérlevelet, majd rizs vagy burgonya-körettel esetleg tésztával azonnal tálaljuk.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 02.
Elkészítése:A bélszínszeleteket csíkokra vágjuk. Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztunk, hozzáadjuk a húst, mindkét oldalán egy-egy percig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, tejfölt öntünk alá, és még egyszer felforraljuk.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 03.
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 1 fej hagyma, 40 dkg gomba, 10 dkg csemege uborka, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, mustár, Worcestershire szósz, só, bors, vaj

Elkészítése: A finomra vágott hagymát vajon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a ceruza vastagságú csíkokra vágott bélszínt, és erős tűzön, állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Közben sóval, borssal fűszerezzük. Beletesszük a felszeletelt gombát, az uborkát, és addig pároljuk, amíg elfövi a levét. Liszttel megszórjuk, ráöntjük a fehérbort, és amikor felforr, hozzáadjuk a tejszínt. Ízlés szerint mustárral, Worcestershire szósszal fűszerezzük, és összeforraljuk. Vágott petrezselyemzölddel megszórva, rizskörettel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Jó tanács: A bélszínt erős tűzön kell pirítani, hogy ne keményedjen meg. Utána már nem szabad hosszasan főzni.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 04.
Hozzávalók: 50 dkg bélszín, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál vaj, 2 dl tejszín, 1 teáskanál pirospaprika, csipetnyi frissen törött fekete bors, só

Elkészítése: Vágjuk a húst vékony csíkokra. Vajban pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a fűszerezett húst és süssük öt percig. Hintsük meg liszttel, pirítsuk aranyszínűre, majd öntsük fel tejszínnel. Pároljuk együtt a mártással, majd sült burgonyával és párolt rizzsel tálaljuk.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 05.
Hozzávalók: 50 dkg bélszín, 3 evőkanál olaj, 2 kis fej hagyma, 15 dkg sampinyon, 1 evőkanál vaj, 0,5 dl fehérbor, 1 ecetes uborka, 1,2 dl tejföl, 1 teáskanál erős mustár, só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítése: A bélszínt szárazra töröljük, majd rövid, vastag csíkokra vágjuk. Az olajat megforrósítjuk egy nagyobb serpenyőben, és a húst minden oldalról hirtelen barnára pirítjuk (belül piros maradjon!). Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A gombát, miután tönkjét eltávolítottuk, folyó csapvíz alatt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékonyán felszeleteljük. A visszamaradt pecsenyeléhez adjuk a vajat, majd üvegesre sütjük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, majd néhány percnyi pirítás után meglocsoljuk a borral. Az uborkát vékony csíkokra metéljük, és a gombához adjuk a mustárral elkevert tejföllel együtt. Összeforraljuk, majd belehelyezzük a húst, és pár percig főzzük. Sóval és borssal fűszerezzük. Köret: pirított burgonya vagy burgonyalángos.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 06.
Hozzávalók: 75 dkg bélszín, 2-3 hagyma, 3 dkg vaj, 20 dkg sampinyongomba, 1 evőkanál paradicsompüré, 2,5 dl tejföl, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A bélszín húskalapáccsal kiklopfoljuk, a rostokkal keresztben kisujjnyi csíkokra vágjuk, a vajban aranysárgára pirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát, lapátkanállal kivesszük, felmelegített tálra helyezzük, melegen tartjuk. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a felszeletelt gombát, kivesszük, hozzátesszük a hagymához. A lángot felerősítjük, és a hús felét a forró serpenyőben meg-megforgatva úgy sütjük meg, hogy a húscsíkok barnára piruljanak, de belül nyersek maradjanak. Kivesszük, s míg a hús másik felét sütjük, melegen tartjuk, majd visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a gombát, a paradicsompürét, s még egy-két percig kevergetve melegítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, forralásig hevítjük. Sült burgonyakörítéssel forrón tálaljuk.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 07.
Hozzávalók: 30 dkg bélszín, 1 fej vörös-hagyma, 5-6 szem friss csiperkegomba, 4-5 db csemege uborka, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 evőkanál díjóni mustár, 2 dl tejszín, só, darált bors, 1 dl olívaolaj

Elkészítése: Vágjuk ujjnyi csíkokra a bélszínt, tegyük egy tálba, daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd jól fedjük be fóliával, és tegyük a hűtőbe egy napra érlelni.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele egy-két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a csíkokra felvágott bélszínt, majd nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.
Szedjük ki a serpenyőből a rózsaszínűre sütött húst, ha szükséges tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát. Pároljuk még pár percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd.
Akkor tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemege-uborkát, kanalazzuk rá a mustárt, keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.
Kevéske darált borssal, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítsük.
Forraljunk rajta, és azonnal tálaljuk.
Köretnek petrezselymes burgonyát, burgonya pürét vagy párolt rizst készítsünk.

BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA 08.
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 25 perc
Hozzávalók 80 dkg bélszín, 5 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál mogyoróolaj, 50 dkg gomba, fél citrom leve, 1 teáskanál kristálycukor, 2,5 dl tejszín, 1 teáskanál mustár, só, bors

Elkészítése: A húst vágja 1/2 cm széles csíkokra. Hámozza meg és vágja fel apróra a vöröshagymát. Melegítsen olajat és süsse meg a húst. Ha a hús megbarnult, vegye ki és tegye félre, majd állítsa a hőfokszabályzót 2. fokozatra. Tegye a vöröshagymát és a gombát az edénybe. Főzze 10 percig. Ekkor adja hozzá a citromlevet és a kristálycukrot. Ízesítse. Jól keverje el és tegye bele a húst, majd öntse hozzá a tejszínt és 2. fokozaton 10 percig lassan főzze. Adja hozzá a mustárt és keverje el. Azonnal tálalja.

BÉLSZÍNTOKÁNY STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 60 dkg bélszín (vagy hátszín), 6 dkg vaj, só, 1 késhegynyi törött bors, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl, 20 dkg uborka, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, kevés petrezselyemzöld

Elkészítése: Serpenyőben fölforrósítom a vajat. Az egyforma csíkokra vágott húst erős tűzön 4-5 perc alatt megpirítom, megsózom, megborsozom, és a serpenyőből kivéve félreteszem. A serpenyőben maradt vajban megpirítom az előzőleg megtisztított, szeletekre vágott gombát, hozzáadom a tejfölt, a csíkokra vágott nyers uborkát, és erős tűzön 1-2 percig főzöm. Sóval, borssal, citrommal és mustárral fűszerezem. A félretett húst visszateszem a serpenyőbe, és a gombás-uborkás raguval még egyszer fölforrósítom, megszórom apróra vágott petrezselyem-zölddel és azonnal tálalom.
Hasábburgonyát vagy burgonyapürét adok hozzá, valamint vörös bort.

BORJÚ STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 60-80 dkg borjú, marha vagy sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 1 zöldpaprika, piros-paprika, só, 1 ek liszt, 1 deci tejföl

Elkészítése: A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk. (Jó, ha egy kis zöldpaprikát is sütünk bele). A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, és a húst hozzáadjuk. Megsózzuk, a tűzre visszatesszük, és egy kevés vizet öntünk alá. Lefedve puhára pároljuk. Ha jó puha, zsírjára sütjük, majd a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsírban a lisztet megpirítjuk, és egy kevés hideg vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és ha kell, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk és jól megtejfölözve tálaljuk.

CSIRKECSÍKOK STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 15 dkg gomba, 30 dkg csirkemell filé, só, bors, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, fél teáskanál magos mustár, 1-2 darab csemegeuborka

Elkészítése: Az újhagymát karikára, a gombát szeletekre, a csirkemellet csíkokra vágom. A csirkecsíkokat megsózom, borsozom, és kevés liszttel megszórom. Forró olajban halványpirosra kapatom. Kiszedem a serpenyőből és a megmaradt olajon megpirítom a hagymát, majd a gombát. Közben a mártáshoz összekeverem a tejfölt, a tejszínt meg a magos mustárt, valamint a csemegeuborka-szeleteket. A megpárolt gombához adjuk a mártást, majd beleteszem a csirkemell-csíkokat és 5 perc alatt készre főzőm.

CSIRKE STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 30 deka csirkemellfilé, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, 1 csokor újhagyma, 15 deka gomba, 1 deci tejföl, 1 deci tejszín, 1 teáskanál magos mustár, 2 darab csemegeuborka, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: Azzal kezdem, hogy 2 centis kockákra vágok 30 deka csirkemellfilét, a kockákat megsózom és megborsozom, aztán rájuk szórok 1 evőkanál lisztet, hogy ne tapadjanak majd annyira sülés közben egymáshoz.
Ezután egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben 1 evőkanálnyi olvasztott vaj és ugyanennyi olaj keverékén 2 perc alatt halványpirosra sütöm a csirkedarabkákat. Szűrőlapáttal kiszedem őket és alufóliával lefedve, rövid időre félreteszem őket, hadd pihenjenek.
A serpenyőbe újra 1 evőkanál vaj meg 1 evőkanál olaj kerül, amiben aztán gyengéden megpárolom a csokornyi karikákra vágott újhagymát. Hozzáteszek 15 deka vékonyra felszeletelt gombát, közepes erősségűre tekerem a lángot, és puhára párolom a gombaszeleteket is. Közben összekeverek 1 deci tejfölt, ugyanennyi tejszínt és 1 teáskanál magos mustárt, majd ezt a mártást hozzáteszem a hagymás gombához. Visszarakom a serpenyőbe a csirkekockákat, összekeverem az egészet és lefedve 5 perc alatt összefőzőm a mártásos csirkét. Végül kihalászok a savanyúságos üvegből 1-2 darab csemegeuborkát, és icipici darabkákra vágva ezeket is hozzákeverem az illatos, krémes húsfalatokhoz.

DARÁLT HÚS STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg csemege uborka, 25 dkg gomba, kevés olaj, 50 dkg darált hús, 1 evőkanál kicsit erősebb mustár, 1,5 dl fehérbor, 5 dl zöldségleves (kockából), 1 dl tejszín, 1 evőkanál ételsűrítő, kevés cukor, őrölt bors

Elkészítése: az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Utána mehet bele a gomba és a mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk az uborkát és felöntjük a borral és a zöldséglevessel.  Puhára főzzük. A tejszínt elkeverjük z ételsűrítővel és a húshoz keverjük. Végül kevés cukorral, és ha még kell, akkor sóval, őrölt borssal és a mustárral még beízesítjük.

GOMBÁS BÉLSZÍN STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg bélszín, 20 dkg angol szalonna, 20 dkg csiperke, 20 dkg csemege uborka, 20 dkg makói hagyma, 10 dkg sertészsír, 10 dkg liszt, 5 dkg sűrített paradicsom, 3 dl habtejszín, 3 dl száraz fehérbor, 3 dkg mustár, 2 dkg cukor, őrölt fekete bors, só

Elkészítése: A bélszínt egy cm vastag és öt cm hosszú szeletekre vágjuk. A metéltre vágott szalonnát zsírban üvegesre sütjük, rátesszük a finomra vágott hagymát, és kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra vágott, és lisztben megforgatott bélszínt, s félig megsütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott gombát, a sűrített paradicsomot, és még pár percig pirítjuk. Hozzátesszük a vékonyra vágott csemege uborkát, jól összerázzuk, és felöntjük a tejszínnel és a borral. Sóval, borssal, mustárral és kevés kristálycukorral ízesítjük, összeforraljuk, és forrón tálaljuk.
Köretként burgonyagombócot vagy párolt rizst tálalunk hozzá.
Elkészítési idő: 40 perc

GOMBÁS HÚS STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg gomba szeletelve, 50 dkg sovány marhacomb nagyon vékonyra felszeletelve, 1 teáskanál só, fél teáskanál bors, 5-6 evőkanál vaj vagy zsír vagy olaj, 1 közepes hagyma szeletelve, 1 marhahúsleves kocka, 2 csésze meleg víz, 3 evőkanál Worcestershire szósz, 3 evőkanál vagy egy pici paradicsompüré, fél teáskanál kapor, fél teáskanál kakukkfű, 1-2 babérlevél, negyed csésze liszt, tejföl

Elkészítése: Megdinszteljük a hagymát a fele zsiradékban. Adjuk hozzá a gombát, azt is dinszteljük kb. 3 percig, majd a zsiradékból a gombát egy tálba szedjük. Az előzőleg összekevert sós-borsos lisztben megforgatjuk a húst. Jó módszer, ha egy zacskóba tesszük bele a lisztet a fűszereket, majd a húst, és addig rázzuk, míg mindenütt befedte a liszt.
A zsír másik felében megbarnítjuk a húst. Hozzáadjuk a gombát és a többi fűszert, a vizet. Lefedve nagyon lassan megfőzzük, ha kell pótoljuk a vizet. Mikor kész, hozzákeverjük a tejfölt. Rizsre tálaljuk.

HARCSA STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 4 adag főtt nokedli, 60 dkg harcsafilé, 15 dkg gomba, 1 db erős paprika, 10 dkg natúr krémsajt, 1,2 dl majonéz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál Worcestershire - szósz, 1 teáskanál só, 5 dkg ementáli sajt, 1 dl zsemlemorzsa, 2 teáskanál vaj

Elkészítése: Forgassa össze a főtt nokedlit, a lebőrözött és kockákra vágott harcsafilét, a vékonyra szeletelt gombát és a felkarikázott paprikát. Simítsa kivajazott, zsemle-morzsával meghintett tűzálló tálba. Öntse rá a krémsajt, a majonéz, a reszelt hagyma, a zúzott fokhagyma, a Worcestershire - szósz és a só keverékét. Takarja be a reszelt sajttal, majd lefedve, a 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsse készre. A sütés utolsó 10 percére a fedőt vegye le.

NYÚL STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 4 db nyúl hátsó combja, 1 fej vöröshagyma összevágva, 25 dkg gomba összevágva, 5 dkg vaj, 2 kávéskanál mustár, 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése: A hagymát és a gombát a vaj felében megpároljuk, fűszerezzük és beletesszük a mustárt. A nyúlcombokat vékony csíkokra szeleteljük és a vaj másik felében megpirítjuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. A húst hozzáöntjük a gombához és ráöntjük a tejszínt és forrásig hevítjük. Zsemlegombóc vagy csőtészta illik mellé.

PIRÍTOTT HÁTSZÍN STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg hátszín (rumsteak), 1 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, 12 dkg vaj, 2 hagyma, 25 dkg csiperkegomba, 1 pohár fehérbor, 3 dl tejszín, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: A hártyáktól és inaktól gondosan megtisztított hátszínt kétujjnyi csíkokra vagy kis szeletekre vágjuk, és megborsozva, a vaj felében, a finomra vágott hagymával együtt megpirítjuk. A vaj másik felében addig pirítjuk a szeletekre vágott gombát, míg a levét teljesen elfövi. A hagymából kiszedjük a húst, a hagymához öntjük a bort, felforraljuk és kis lángon addig főzzük, míg a bor fele elfő, beletesszük a citromlevet is. A pirított gombára öntjük a tejszínt, nem nagy lángon átforraljuk, s összekeverjük a hagymás mártással. A melegen tartott és tálra helyezett húst leöntjük a mártással, és párolt rizst, vagy krumplipürét adunk hozzá.

PULYKA STROGANOFF MÓDRA 01.
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg kicsontozott pulykacomb- vagy mell, 2 közepes fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 5-6 csemege uborka, dl tejszín, 2 dl húslé, dkg zsír, bors

Elkészítése: A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg a zsíron, tedd rá a vékony csíkokra vágott húst, borsozd meg vékonyan, és addig süssed, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, ha szükséges, a levét pótolni kell. Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, tedd bele a felszeletelt gombát, és kis lángon forrald készre. Ekkor tedd bele a kis kockákra vágott uborkát, habard be 2 kávéskanál liszttel elkevert 2 dl tejszínnel, forrjon egyet, és kész is. Sózd meg ízlés szerint.
Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.

PULYKA STROGANOFF MÓDRA 02.
Hozzávalók: csíkokra vágott pulykahús, gomba, tejszín, 2-3 savanyú uborka, fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A pulykahúst felvágjuk, majd serpenyőben vajon átsütjük. Ha megpirult, kiszedjük. A serpenyőben megpirítjuk a gombát. Visszatesszük rá a húst, felöntjük tejszínnel, fűszerezzük. A savanyú uborkát gyufaszál csíkokra vágjuk, és hozzá keverjük. Készre forraljuk. Sült burgonyával tálaljuk.

PULYKA STROGANOFF MÓDRA 03.
Hozzávalók: 25 dkg pulykamell-filé, fél dl olaj, 5 dkg bacon, vagy füstölt szalonna, vöröshagyma, 10 dkg gomba, 10 dkg ecetes uborka, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 dkg mustár 0,5 dl tejszín és 1 kiskanál étkezési keményítő keveréke, só, őrölt bors
Körethez: rizs, burgonya krokett, petrezselyem

Elkészítése: A metéltre vágott bacont, vagy füstölt szalonnát üvegesre hevítem a kevés, de forró zsiradékban, a hagymát finomra darabolom, majd ezt hozzáadom a szalonnához, és ezzel együtt készítünk egy szalonnás, hagymás alapot. Amikor a hagyma is üveges, hozzáadjuk a rostjaira merőlegesen csíkozott pulykamellet. Ha a pulykamell szürkés kérget kapott, beletesszük a szeletekre vágott gombát, fűszerezzük törött borssal, sóval, bár ezzel óvatosan mivel a szalonna is sós. Közben elkészítjük a féldeci tejszínből, mustárból és egy kiskanál étkezési keményítőből a keveréket, amitől az étel egy pikáns ízt kap. Amikor a gomba is átpirult hozzáadjuk a metéltre vágott csemege vagy ecetes uborkát, a fehérbort, s a tejszín felét, egy rottyantás után a tejszín másik felét is hozzáadjuk, majd a finomra vágott petrezselymet. A legvégén pedig a mustárral, étkezési keményítővel kikevert tejszínt is hozzáadjuk, és készre főzzük.
Köretnek: Párolt rizs, burgonyakrokett vagy fánk ajánlott mellé, és petrezselyemmel díszítem.

SERTÉSSZŰZ CSÍKOK STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg sovány sertéscomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg csiperkegomba, 4 csemege uborka, őrölt fekete bors, mustár, olaj, 2 evőkanál fűszersó, 1.5 dl főzőtejszín, 1 evőkanál ketchup

Elkészítése: A húst megmossuk, leszárogatjuk, vékony hártyáját lefejtjük, ezután kisujjnyi csíkokra vágjuk. Egy mokkáskanál borssal és 1 evőkanál mustárral alaposan összeforgatjuk, majd tálba szórjuk. Annyi olajat öntünk rá, amennyi épp csak ellepi, és letakarva egy éjszakán át érleljük.
A megtisztított gombát vékony cikkekre vágjuk, az uborkát csíkokra metéljük. A pácoláshoz használt olajból 5 evőkanálnyit egy serpenyőben fölhevítünk, majd a, finomra aprított hagymát kissé megfuttatjuk rajta. A húst az olajból kiemeljük, lecsöpögtetjük, a hagymára dobjuk, kevergetve néhány percig pirítjuk. Ekkor kerül bele az előkészített gomba és az uborka. Együtt tovább pirítjuk, közben a fűszersóval megszórjuk. A főzőtejszínt ráöntjük, a ketchuppal ízesítjük, összeforraljuk, és még melegen tányérokra szedjük, párolt rizzsel körítve kínáljuk.

STROGANOFF CUKKÍNI
Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 45 dkg darált marhahús, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 tasak gomba-krémleves, 2 db gyufaszálra vagdalt cukkíni, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 teáskanál bazsalikom 20 dkg metélt tészta, 1 dl fehérbor, 2,5 dl tejföl

Elkészítése: A lábosban felmelegített olajon párolja üvegesre a vöröshagymát, majd morzsalékos barnára a rátett darált húst. Forgassa hozzá (tejföl kivételével) a többi adalékanyagot. Öntsön alá 1 dl száraz fehérbort, majd langymelegen párolja fedő alatt puhára. A melegről félrehúzva keverje bele a tejfölt. Forrón tálalja.

STROGANOFF CSIRKETOKÁNY
Hozzávalók: 20 dkg csíkokra vágott csirkecomb, 15 dkg csiperkegomba, 10 dkg csíkokra vágott baconszalonna, 10 dkg csíkokra vágott gépsonka, 10 dkg csíkokra vágott csemegeuborka. 1 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma, 10 szem kapribogyó, 2 db babérlevél, 1 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, só, őrölt fehérbors, kevés mustár, kevés ketchup, 1 dl húsleves, 8 dkg vaj

Elkészítése: Nagy méretű serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a szalonnát és a csirkecsíkokat belepirítjuk.
Hozzáadjuk a hagymát, a gombát, és addig főzzük, amíg a gomba leve elpárolódik. Hozzáadjuk a gépsonkát, az uborkát, a babérlevelet, a capri bogyót, egy csapott evőkanálnyi mustárt és ketchupot. Az egészet kissé összepirítjuk, majd kifehéredésig állandó keverés mellett főzzük. Megszórjuk vágott petrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk. Egy evőkanálnyi liszttel összeforrósítjuk és a húslevessel, a borral felfőzzük. Utána tejszínnel dúsítjuk, és készre főzzük. Tálalásig melegen tartjuk és forró, párolt rizzsel tálaljuk.

STROGANOFF HAMBURGER NUDLIVAL
Hozzávalók: 50 dkg nudli, 45 dkg darált marhahús, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, 20 dkg gomba, 1 tasak gombaleves-por, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A szokott módon főzze ki lobogó, sós vízben a nudlit. Szűrje és öblítse le, majd tartsa melegen. Közben teflon edényben pirítsa barnára a húst a reszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával együtt. Húzza félre, hagyja kihűlni, majd kézzel, alaposan dolgozza egybe a liszttel, a fűszerekkel, az apró kockákra vágott gombával, és az 5 deci vízben feloldott krémlevessel. Lassú tűzön, fedő nélkül, meg-megkeverve párolja 15 perc alatt készre. Tálaláskor a tányérra halmozza a nudlit, merjen rá a mártásból, végül finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínálja.

STROGANOFF HÚSGOLYÓK MAKARÓNIVAL
Hozzávalók: 75 dkg darált marhahús, 30 dkg gomba, 1 cs makaróni, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek liszt, pirospaprika, 2 ek sűrített paradicsom, 3 tk díjóni mustár, 2 dl vörösbor, 2 dl marhahúsleves, 3 dl tejföl, 2 ek kapribogyó, 6 kisebb savanyú uborka apróra vágva, petrezselyem, parmezán sajt, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A marhahúst összegyúrom a reszelt fokhagymával, sóval, borssal ízesítem, majd falatnyi gombócokat készítek a masszából. A lisztet összekeverem a paprikával, majd a gombócokat meghempergetem benne és forró olaj és vaj keverékében kisütöm őket. A visszamaradt zsiradékban az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd rádobom a felaprított gombát és azzal is párolom egy kicsit. A többi hozzávalót is hozzáadom, majd összepárolom, kb. fél óráig. Ezután teszem bele a tejfölt, sózom, borsozom, és citrom levével ízesítem, majd a végén belekeverem a húsgombócokat is. A tésztát 7-8 perc alatt kifőzöm és a húsgombócokkal, valamint reszelt parmezánnal tálalom.

STROGANOFF RAGU
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell vagy sertéskaraj, olaj, 1 dl fehérbor, 2,5 dl tejszín, só és őrölt bors, 1 kiskanál paradicsompüré, 2 apróra vágott vöröshagyma, mustár

Elkészítése: Felvágjuk kockákra a hagymát, majd fonnyasztjuk meg. Majd a kockára vágott húst beletesszük. Megvárjuk, amíg kifehéredik és elfövi a levét, majd hozzáöntünk 1-2 dl vizet, és készre pároljuk. Majd ráöntjük a fehér bort, elpárologtatjuk alóla az alkoholt. Hozzákeverjük a tejszínnel elkevert mustárt, fűszereket, a paradicsompürét. Majd pár percen keresztül keverjük.

STROGANOFF SERTÉSTOKÁNY (MAGGI RECEPT)
Hozzávalók: 2 db MAGGI Marhahúsleves kocka, 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg szalonna, 1 dl étolaj, 10 dkg csiperkegomba, 0,5 dl száraz fehérbor, ízlés szerint mustár, 10 dkg csemege uborka

Elkészítése: A megmosott húst, a gombát, az uborkát és a szalonnát csíkokra daraboljuk.
A szalonnát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a MAGGI Marhahúsleves kockákat és felöntjük fél liter vízzel. Lassú tűzön lefedve pároljuk. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk az uborkát és a gombát, felöntjük a borral és a tejszínnel. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a MAGGI Tejszínes-gombás FIX-et és kevés mustárt. Párolt rizzsel vagy főtt spagettivel körítjük.
Marhahúsból is készíthetjük.

STROGANOFF SZELET 01.
Hozzávalók: 60-80 dkg borjú, marha vagy sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 1 zöldpaprika, pirospaprika, só, 1 ek liszt, 1 deci tejföl

Elkészítése: A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk. (Jó, ha egy kis zöldpaprikát is sütünk bele). A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, és a húst hozzáadjuk. Megsózzuk, a tűzre visszatesszük, és egy kevés vizet öntünk alá. Lefedve puhára pároljuk. Ha jó puha, zsírjára sütjük, majd a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsírban a lisztet megpirítjuk, és egy kevés hideg vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és ha kell, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk és jól megtejfölözve tálaljuk.

STROGANOFF SZELET 02.
Hozzávalók: 80 dkg marha v. borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 1 csípős zöldpaprika, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 1 dl tejföl, só, pirospaprika

Elkészítése: A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A félkarikákra vágott hagymát és a felkarikázott paprikát zsíron megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk és beletesszük a húst. Sózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük, majd a húst kiszedjük a lábosból. A zsírban megpirítjuk a lisztet, kevés vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a húst. Felforraljuk, és jól megtejfölözzük.

STROGANOFF SZELET 03.
Hozzávalók 6 személyre: 70 dkg vesepecsenye, 10 dkg vaj, 2 db hagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál ketchup, só, őrölt bors, kevés erőleves, 1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, kisujjnyi csíkokra vágjuk. A vajban aranysárgára pirítjuk a szeletekre vágott hagymát, majd kivesszük, és melegen tartjuk. A megsózott, megborsozott hús felét ugyanabban a serpenyőben meg-megforgatva 3-5 percig sütjük teljes lángon, hogy a hús kívül barnára piruljon, de belül nyers maradjon. Kivesszük a húst, melegen tartjuk, közben ugyanígy megsütjük a hús másik felét is. Ha ez is megsült visszarakjuk a kivett húsokat, és hozzáadjuk a megpirult hagymát. A lisztet összekeverjük a tejföllel, kevés erőlevessel felhígítjuk, belekeverjük a sűrített paradicsomot, a ketchupot, ezzel a szósszal leöntjük a húst, és 2-3 percig kevergetve melegítjük. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel. Körítésként sült burgonyát adunk hozzá.

STROGANOFF SZELET 04.
Hozzávalók: 90 dkg sovány marhahús, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél-fél teáskanál paprika, őrölt kömény és zúzott fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors, 4 dl tejföl, 2 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítése: A felszeletelt és szélein irdalt húsokat ízlése szerint fűszerezze, majd tegye félre pár órára. A felforrósított vajon pirítsa barnára mindkét oldalukat. Ha mindegyikkel végzett, akkor a visszamaradt sütőleven rendezze el a hússzeleteket. Öntsön alá mintegy deci vizet, majd szórja rá a vagdalt hagymát és zúzott fokhagymát. Hintse meg a fűszerekkel. Fedő alatt, gyöngyözve főzze egy órán át. Ha puhára főtt, emelje tálra a húsokat. A pecsenyelevet a kukoricaliszttel elkeverve forralja sűrűre. A szokásos módon kifőzött spagettit, elkeverve a mártással, a tetejére fektetett hússal adja asztalra.