Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Babfőzelék szárazbabból


Hozzávalók: 40 dkg száraz bab, 1 apróra vágott hagyma, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma 1 dl tejföl, ízlés szerint cukor, ecet és só.

Elkészítése: A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg vizet teszünk rá, beledobjuk a hagymát és feltesszük főni.

Mikor a bab megpuhult megsózzuk (itt szoktam belerakni a sonkalét). A zsiradékból, a lisztből és az elkapart fokhagymából világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a már puha babot. Felforraljuk, ha valaki igényli, ecettel meg cukorral ízesítjük, aztán belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk, majd levesszük a tűzről.

Megjegyzés: ha sonkalével főzöm, tejföl nem kerül bele!
Sült hússal kínáljuk, de pár karika sózott lilahagyma se ront az ízén semmit.

Még egy megjegyzés: A babot, mielőtt megpuhulna, soha ne sózzuk meg, mert akkor jóval nehezebben puhul.