Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Erzsébet királyné


ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KEDVENCE
Elkészítése: 3 csomag, főzős vanília pudingot elkészítünk 1,3 liter tejjel. Belekeverünk 20 dkg margarint, fél csomag gesztenyemasszát, tetszés szerint ananász konzervet, meggybefőttet, és babapiskótát rakunk a tetejére.

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KEDVENC LEVESE
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1/2 karalábé, 1/2 zellergumó, 100 g zöldborsó, 150 g spárga, só, szemes bors, levestészta

Elkészítése: A konyhakész tyúkból kiszedjük a májat, a zúzát, a szívet (ajánlatos még külön is venni belsőséget), és hideg vízben feltesszük főni. Csak sóval ízesítjük.
Amikor felforrt, leszűrjük a habját, hozzáadjuk a belsőségeket, a megtisztított zöldségeket és a szemes borsot, majd lassú tűzön főzzük tovább.
Amikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük a zöldborsót és megtisztított spárgát, és főzzük tovább, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, leülepedni (1dl jéghideg vízzel gyorsíthatjuk a leves tisztulását), majd leszűrjük. A belsőséget és a feldarabolt leveszöldségeket porcelántálba tesszük, a külön vízben megfőzött tésztát is hozzáadjuk, s rámerjük a leszűrt levest.

ERZSÉBET KIRÁLYNŐ KEDVENC SÜTEMÉNYE
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 40 dkg cukor, 25 dkg sütőmargarin, 8 tojás, 4 evőkanál baracklekvár, 20 evőkanál langyos víz, 5 evőkanál tej, 10 dkg mazsola, 3 csomag zselés cukor, dió gazdagon durvára törve, 10 dkg összetört étcsokoládé
A tetejére: fehér csokoládéglazúr

Elkészítése: Összekeverjük a lisztet a sütőporral, habosra kavarjuk a cukrot a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, a baracklekvárt, a langyos vizet és a tejet. Ezeket összekeverjük a liszttel, majd beleforgatjuk a mazsolát, a negyedekre vágott zselés cukrot, az összetört étcsokoládét és a diót. Megsütjük.
Tetejét bevonjuk fehér csokoládéglazúrral.

_______________________________________________________________
Erzsébet Amália Eugénia, gyakori becenevén Sisi, ami az Elisabeth német beceneve, teljes német nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (München, 1837. december 24. – Genf, 1898. szeptember 10.) osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon.