Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Ferenc József


I. Ferenc József osztrák főherceg, 1848-tól haláláig osztrák császár, 1867-től Magyarország megkoronázott apostoli királya, Erzsébet császárné és királyné férje.

BÉCSI CSÁSZÁRMORZSA, AHOGY FERENC JÓZSEF SZERETTE
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj
Szilvareszt: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj

Elkészítése: Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk.
A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

BÉCSI TÁNYÉRHÚS
A legfontosabb a megfelelő hús kiválasztása, amelynek marha lapos-hátszínnek kell lennie.
A főzési mód és idő: A zöldséges lében legalább 3-4 órát kell főnie a húsnak úgy, hogy csak egészen lassan, gyöngyözve forrjon.
Alapzöldségek: sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, de kerülhet bele karfiolrózsa, spárgafej, zsenge karalábé is

Elkészítése: Először a zöldséget tesszük fel főni, s amikor forr, adjuk bele a húst, és főzzük csendesen tovább.
A jól megfőtt húst a léből kivéve felszeleteljük, s tányérra tesszük, hozzáadva a hússal főtt zöldségeket, és a többi körítést.
A tányérhús Ferenc József egyik kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával ízesített tejfölös almamártás, az ugyancsak tejfölös snidlingmártás, a zöldbabfőzelék és a zsírban sült, borsos krumplilángos.
Ennyiféle körítéssel ma már kevés helyen adják, de ami - a vele főtt zöldségen kívül - semmiképpen nem maradhat el a hús mellől, az apróra vágott metélőhagyma.

FERENC JÓZSEF CSOKOLÁDÉJA
Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé, 3 dkg étcsokoládé, 1 ek kakaópor, 3.5 dl tej, 3.5 dl tejszín, porcukor

A kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel, beletördeljük a tejcsokoládét és felforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, az étcsokoládét lereszeljük. A forró csokoládéitalt porceláncsészékbe töltjük, nagy adag tejszínhabot ültetünk a tetejére, és megszórjuk a reszelt csokoládéval.

FERENC JÓZSEF-OMLETT
Elkészítése: A kockákra vágott csirkehúst és csiperkegombát paprikamártással kötik, ezzel megtöltik az omlettet, bevonják Mornay mártással, megszórják reszelt sajttal, és gyorsan gratinírozzák.