Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Hunyadi Mátyás


Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. – Bécs, 1490. április 6.) magyar király. Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás királyt emlegeti. Neve latinul és németül Matthias Corvinus, olaszul Mattia Corvino, szlovákul: Matej Korvín vagy Kráľ Matej, csehül: Matyáš Korvín, horvátul és szlovénül: Matija Korvin, lengyelül: Maciej Korwin, szerbül: Матија Корвин, románul Matei/Matia Corvin. Aláírásában a Mathias Rex (Mátyás király) tűnik fel. Magyarországon 1458 és 1490 között uralkodott. 1469-től cseh király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda is őrzi.

MÁTYÁS KIRÁLY TÖLTÖTT GERLÉI
Hozzávalók: 2 db galamb, 15 dkg csirkemáj, 1/2 csomag zöldpetrezselyem, 10 dkg gomba, 2 db zsemle, kakukkfű, só, őrölt bors, ételízesítő, 2 nagy kelkáposztalevél, 6 szelet bacon, 10 dkg vaj, alma, aszalt szilva, aszalt sárgabarack és 1 dl fehérbor

Elkészítése: A megtisztított galambok belsejébe kakukkfüvet szórunk, kívülről pedig, sózzuk, borsozzuk és megtöltjük, mert valójában élvezhető hús csak a mellén van, az meg vajmi kevéske.

A zsemlét és a májat felkockázzuk, és a kockázott aszalt gyümölcsökkel, a tojás hozzáadásával összekeverjük. Fűszerezzük sóval, borssal és ételízesítővel. Kanál segítségével a galambok belsejébe töltjük, ha esetleg töltelékünkből maradna, akkor abból két gombócot formálunk és a sütésnél, a galambok mellé tesszük. A betöltött galambokat egyenként a kelkáposztalevéllel becsomagoljuk, három szelet baconnal körbefogjuk, és fogvájóval megtűzzük.

A borízű alma magházát kiszúrjuk, és koronaszerűre alakítjuk. A közepébe áfonyalekvárt teszünk, megszórjuk aprított aszalt gyümölcsökkel és végül a darabos dióval.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, s beletesszük a galambokat a két díszített almakoronát és esetleg a töltelék gombócokat. A maradék vajat felolvasztjuk, ezzel a galambokat bőven meglocsoljuk, és a fehérbort aláöntjük. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük szép pirosra.

Tálalása: A tállal együtt az asztalra tesszük, s mindenki maga szedi ki adagját.

Megjegyzés: Mátyás király nagy gurmand hírében állott, konyhája pedig, világhírű volt, a világ szinte minden fertályáról voltak mesterszakácsai. A fent leírt recept kedvenceinek egyike volt, természetesen az akkori alapanyagokkal elkészítve és kemencében sütve.