Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Horthy Miklósné


Horthy Miklósné jószáshelyi Purgly Magdolna (Kürtös, 1881. június 10. – Estoril, Portugália, 1959. január 8.) Horthy Miklós felesége volt, 1920 és 1944 között kormányzóné, az ország első asszonya.

Falusi sonkaléleves (Country Ham Soup)

Hozzávalók: zsír és liszt a rántáshoz, 1,2 l sonkalé, 2-3 evőkanál tejföl
A sonka főzésekor keletkező levet általában elteszik későbbi zöldséges és hüvelyes levesek főzéséhez. A szokott módon elkészített rántást öntse fel a hideg sonkalével. Azonnal keverje simára. Tegye bele a tejfölt, majd forralja össze a levest. Általában nem kell sózni, mert a sonkalé mindig eléggé sós.
Pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

Savanyú tojásleves (Sour Egg Soup)
Bőven készítsen rántást, majd öntse fel annyi folyadékkal, hogy megfelelő leves-sűrűségű állagot kapjon. Ízesítse kevés ecettel, babérlevéllel, sóval és reszelt citromhéjjal. Forralja össze, majd közvetlenül tálalás előtt a gyöngyöző levesbe úgy eresszen bele személyenként két tojást, hogy azok fehérje és sárgája egyben maradjon. Ha keményre főttek a tojások, kevés tejfölt keverjen még a leveshez.

Falusi lebbencsleves (Country „Lebbencs” Soup)
Hozzávalók: 15 dkg füstölt bacon szalonna, 2 kávéskanál szegedi paprika, jó maréknyi lebbencs tészta, 1,2 l víz

Vágja kisebb kockákra a szalonnát, és süsse ki azokat. Szűrőkanállal tányérra emelje ki a zsiradékból a pörcöket. Tegye a helyébe a lebbencs tésztát, s pirítsa az pirosra. A melegről félrehúzva keverje el benne a paprikát, majd öntse fel a vízzel. Fedő alatt főzze puhára. Végül tegye vissza a sült szalonnakockákat, ízesítse és tálalja.
(A lebbencstészta készítése: Két és fél deci lisztet gyúrjon össze három egész tojással, sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjon. Vékonyra nyújtsa ki lisztezett deszkán, majd nagyobb négyzetekre szabdalva, szitán szétterítve szárítsa ki.)

Részlet Horthy Miklósné szakácskönyvéből, Barna Aladár fordításában.