Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mozart torta


Hozzávalók kb. 16 szelethez: 4 közepes méretű tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 7,5 dkg étkezési keményítő, 0,5 teáskanál sütőpor, 40 dkg + 15 dkg tejszín, 20 dkg tejcsoki bevonat, 10 dkg étcsokoládé bevonat, 5 dkg sótlan pisztácia, 15 dkg marcipánmassza, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, sütőpapír és műanyag fólia

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor lassú hozzáadásával kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzákeverjük. A lisztet, keményítőt, sütőport összekeverjük és rászitáljuk. 26 cm-es nyitható kerek piskótaforma alját sütőpapírral kibélelünk és megtöltjük a masszával. Forró sütőben kb. 30 percig sutjuk, majd hagyjuk kihűlni. (Villanysütő: 175 C°, légkeveréses: 150 C°, gázsütőnél a 2. fokozat.)

10 dkg tejszínt felhevítünk, és kevergetve felolvasztjuk benne a tejcsoki bevonatot. Kb. egy órán keresztül hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni. A keserű csoki bevonót finomra reszeljük, a pisztáciát őröljük, vagy daráljuk. 30 dkg tejszínt keményre verünk. Két evőkanálnyi pisztáciával és a fele csokireszelékkel összeforgatjuk és a megolvadt csoki bevonat majd erre kerül.

A tésztát vízszintesen három részre vágjuk. 1/3 csokoládé tejszínnel megkenjük az alsó lapot, és rátesszük a másodikat. Ezt megkenjük a maradék krém felével, rátesszük a harmadik lapot, és a maradék krémet rákenjük. Kb. 2 órán át hűlni hagyjuk.

A marcipánmasszát összegyúrjuk a porcukorral. Két fólia között 26 cm-es körre nyújtjuk, majd 16 tortaszeletnyire vágjuk. Minden második szeletet a hegyes végétől egy kicsit feltekerjük. A marcipánt a tortára helyezzük, a maradék csoki reszelékből egy evőkanálnyit a szélére szórunk. 15 dkg tejszínt a vaníliás cukorral habbá verünk, a maradék pisztáciával és a csokireszelékkel a tortát bevonjuk.