Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Mikszáth Kálmán


(Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja híres írónk, Mikszáth Kálmán, a “nagy palóc” tiszteletére.)

PALÓCLEVES
Hozzávalók: 400 g ürü színhús, 350 g burgonya, 250 g zsenge zöldbab, 120 g vöröshagyma, 60 g zsír, 10 g fűszer-paprika, 2 dl tejföl, 20 g liszt, só, köménymag, babérlevél, fokhagyma, kapor
A húst kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és abból a fenti anyagok felhasználásával pörköltet készítünk. Közben a burgonyát kis kockára, a zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva, lehetőleg külön, kevés sós vízben puhára főzzük, majd levükkel együtt a kész pörköltre öntjük. Hozzáadunk annyi csontlevet, vagy annak hiányában vizet, hogy kb. 2 liternyi levest kapjunk. Ha felforrt, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, végül finomra vágott zsenge kaprot hintünk rá. Ki-ki, ízlés szerint kevés citromlével vagy tárkonyecettel teheti pikánsabbá.

“Úgy fogunk hozzá, mint a pörkölthöz. Széles és elég mély lábosban egy kanál zsírt forralunk, egy fej reszelt vöröshagymát pirítunk benne, s megszórjuk egy kiskanálra való édes-nemes szegedi paprikával. Belevetünk egy kiló apró kockára vagdalt, húsra hízott, finom ürücombhúst (vagy még inkább lapockát) és megpörköljük egy kevés törött köménymaggal egyetemben. Erre az időpontra külön-külön edényben, sós vízben (de, ha tetszik csont-, hús- vagy zöldséglében) félig puhára kell főnie egy fél kiló kicsiny kockára vágott jóféle burgonyának, s ugyanannyi feldarabolt, szálkáitól óvatosan megtisztított zöldbabnak. Ezeket levükkel s egypár babérlevéllel együtt rázúdítjuk a pörkölthúsra, persze a levükből nem többet, mint annyit, hogy az új leves a rendes, jó gulyás sűrűségéhez legyen hasonlatos. Felforraljuk, s ha a hússal egyetemben a többi tartozék is elegendőképpen megfőtt, két-három deci jó tartalmas, savómentes, édes tejfölt keverünk bele, hogy jelesnél jelesebb ízeinek és illatainak összhangját a tökéletesség tetőfokára emeljük. Ekkor aztán tálaljuk, s kiosztjuk megértő barátaink között, aki közel állanak szívünkhöz.”

MIKSZÁTH-SZELET
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 24 dkg cukor, 24 dkg vaj, egy kis kanál szódabikarbóna, 24 dkg liszt, csokoládé vagy kakaópor

Elkészítése: A 8 tojást kikeverjük a vajjal, cukorral, szódabikarbónával, a végén belekeverjük a lisztet. Egy kikent tepsibe beleöntjük a masszának a felét. Másik felébe teszünk színezőanyagként csokoládét vagy kakaóport. A csokis masszát ráöntjük a világos színű masszára, így a két szín hamarosan összeáll. A piskótát kisütjük. Amikor kész, kettévágjuk, és barackdzsemmel töltjük. Szeleteljük, porcukrozzuk, és így tálaljuk.

______________________________________________________
Kiscsoltói Mikszáth Kálmán – a Nagy Palóc - (Szklabonya (1910-től Mikszáthfalva-Szlovákia), 1847. január 16. – Budapest, 1910. május 28.) magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, az MTA tagja.
Jellegzetes levese a magyar konyhának a Palócleves. A nevével ellentétben nem a palócföldön született ez a különlegesség, hanem egy ma már nem létező pesti szálloda éttermében. Mikszáth Kálmán, a “nagy palóc”, gyakori vendége volt ennek az étteremnek, és Gundel János, a híres mesterszakács, róla nevezte el ezt a 19. század végén született ételt. A tisztelet nem csupán az írói tekintélynek szólt, hanem annak is, hogy Mikszáth igen csak becsülte a jó ételt-italt, nem vetette meg a fehér asztal örömeit.
A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: “olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá:
- Gundel uram! Készítsen nekem egy olyan levest, amilyent még nem ettem.
- És megszületett az ürühúsból készült, zöldbabos, csipetkés leves.”
Az eredeti palócleves lényegében nagyon hasonlított a gulyásleveshez, a csipetke helyett azonban apróra metélt zöldbabbal dúsították, és tejföllel ízesítve tálalták.