Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Munkácsy Mihály


KOCSONYÁZOTT TOJÁS MUNKÁCSY MÓDRA

Hideg előétel
A halsalátához: 250 g bármilyen főtt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergumó, Remoulade mártás, 12 db bevert tojás, tárkonylevelek, 600 g halaszpik

Elkészítése:A főtt, szálkamentes halat, a meghámozott paradicsomot, a főtt gombát és a főtt zellert kis kockákra vágjuk és elkeverjük kevés olvasztott aszpikkal, valamint a Remoulade mártással. Utóbbihoz 1 tojás sárgájából és 1,75 dl olajból majonézt készítünk és azt tejszínnel, mustárral, sóval, borssal, cukorral, Kaprival, szardellapasztával és apróra vágott, hámozott ecetes uborkával, metélőhagymával és tárkonylevelekkel ízesítjük, és jól lehűtjük. A forrásban lévő sós, ecetes vízbe ütött bevert tojások sárgája lágy maradjon, azért csak 3 percig főzzük. Kiemelve, hideg vízzel leöblítjük, és rongyos széleit levágjuk. Közben 12 kis kerek bádogforma aljára vékony réteg aszpikot fagyasztunk, tárkonylevelekkel díszítjük, majd minden formába egy tojást teszünk, és langyos aszpikkal kiöntjük, majd kifagyasztjuk. Tálalásnál a formákat meleg vízbe mártva a tartalmukat kiborítjuk, egy kerek üvegtálra tálalt fenti halsalátára rendezzük, aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük.

MUNKÁCSY-KRÉM
Elkészítése: Hat személyre készítsünk egyenként nyolc tojásból egy csokoládé- és egy piskótalapot. Egy kétliteres űrtartalmú edénybe rakjuk bele a lapokat felváltva, az edény oldalán köröskörül úgy, miként a narancsszeletek vannak. (Tehát nem az edény aljával párhuzamosan, hanem arra merőlegesen.) Verjünk fel egy liter habtejszínt, tegyünk hozzá 16 lap olvasztott zselatint és 20 deka cukrot és keverjük el. Osszuk el három edénybe, az egyikhez keverjünk olvasztott csokoládét, a másikba öt deka pörkölt, darált mogyorót és a harmadikba ananászepret vagy málnát. A málnakrémet öntsük a kibélelt forma aljára, utána a mogyorót és végül a csokoládékrémet s ezt befödjük piskótatorta lappal, s jégre tesszük. Átfagyás után kiborítjuk és feladjuk.

______________________________________________________
Munkácsy Mihály, 1868-ig Lieb, 1880-ig Munkácsi (Munkács, 1844. febr. 20. – Endenich, Németország, 1900. máj. 1.): festő. Apja, a bajor eredetű Lieb Leó sótiszt volt Munkácson, anyja Reök Cecília. 1848-ban a család Miskolcra költözött. Munkácsy festői hajlama már kiskorában megnyilatkozott. Szülei korai halála után 1850-ben nagybátyjához, Reök István ügyvédhez került, aki a szabadságharc után hallgatásra kényszerítve, szerény viszonyok között élt Békéscsabán. A fiút 11 éves korában gyámja asztalosinasnak adta. Mestere durvaságai, a fenyítések okozta testi-lelki nyomorúság egész életére és kedélyére kihatott. Segédlevele megszerzése után Aradra ment. Nyomorgott, megbetegedett s visszatért nagybátyjához Gyulára. Lábadozása alatt rajzolni tanult Fischer ott élő német festőtől. Megismerkedett Szamossy Elek festőművésszel, aki magához vette és rendszeresen kezdte rajzra, festésre tanítani, s módot talált hiányos műveltsége pótlására is. Később elválva Szamossytól, Gerendásra költözött nagybátyjához.