Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Újházy leves


Hozzávalók: 2 kg tyúk (vagy pulyka), 300 g vegyes zöldség, 80 g zeller, 50 g karalábé 40 g vöröshagyma, 100 g kelvirág, 100 g. csírág-fej, 1 db zöldpaprika, 60 g gomba 100 g friss zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld

A gyúrt tésztához: só, bors, gyömbér, 120 g liszt, 1 nagy vagy két kisebb tojás

Elkészítése: A szárnyast jól megmossuk, és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején keletkező habot leszedjük. Ha felforrt, csökkentsük a hőt, és lassan forraljuk tovább. Félórai főzés után beletesszük a vegyes zöldségeket, a zellert, a karalábét, a vöröshagymát, és fűszerezzük. Egyidejűleg az egészben hagyott mogyorónyi gomba-fejecskéket, vagy a nagyobbakból vágott szeleteket, a zöldborsót, a kelvirágot, a csírág-fejeket, és a kis kockára vágott zöldpaprikát külön-külön sós vízben megfőzzük.

Ha a szárnyassal együtt főtt zöldféle megpuhult, ezeket kiemeljük, és kb. a felét metéltre vágjuk, a többit más célra használjuk majd fel. Ha a hús is puha, azt is kivesszük, a levet hűlni, ülepedni hagyjuk, majd átszűrjük.

Közben elkészítjük a metélt tésztát. A lisztet tojással, kevés sóval, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, szikkadni hagyjuk, majd finom metéltre vágjuk, és sós vízben kifőzzük.

álalás előtt levével együtt hozzáöntjük a zöldségféléket.