Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csáki rostélyos 01.


Csáki Sándor a kiváló magyar szakács, a XX. Század szakácsművészete” című mű szerzője emlékére készült magyar étel.

Hozzávalók: 5 szelet rostélyos, 10 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 1 dkg paprika, 3 dl tejfel, 6 dkg liszt, 2 dkg paradicsom püré, 4 dkg só, 50 dkg lecsó, 5 db tojás, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 g törött bors

Elkészítése: A következő tölteléket készítjük: a húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, addig pirítjuk, amíg a zsírját kiadja, majd hozzáadunk 5 dkg apróra vágott hagymát. Ha szép sárgára pirult, hozzátesszük a lecsót, megsózzuk, és kis ideig pároljuk. A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és folyton keverve hagyjuk keményedni, majd rászórunk 2 dkg lisztet, jól elkeverjük, és félre állítjuk, hogy kihűljön.

A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk, közepére szétkenjük a tölteléket, széleit ráhaltjuk a töltelékre, hosszúkás alakúra göngyöljük és átkötjük zsineggel. A zsírt felolvasztjuk és beletesszük a rostélyosokat, és sütőbe téve 20 percig sütjük. Utána a zsírból kiszedjük, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a paprikát, paradicsomot, elkeverjük, és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lefödve puhára pároljuk. H megfőtt, a tejfelből és lisztből készült habarást és még 10 percig főzzük.

Egy mélyebb tál oldalára nagy vajas galuskát rakunk, mellé tálaljuk a rostélyosokat, amelyről előbb levesszük a zsineget, és végül ráöntjük a paprikás mártást.