Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Csáky István


Gróf Csáky István (Uncsukfalva, vagy Segesvár, 1894. július 14. – Budapest, 1941. január 27.) külügyminiszter az Imrédy-, majd a második Teleki-kormányban.

Csáky rostélyos juhtúrós galuskával

Hozzávalók: 60 dkg marhacomb, 15 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 3 dkg csemege fűszerpaprika, 1 dl étolaj, 4 db tojás, 1 doboz tejföl, 10 dkg juhtúró, 15 dkg finomliszt, 1 evőkanál só

Elkészítése: Tartalmas, finom lecsót készítünk: a finomra vágott vöröshagymát előhevített olajon üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kevés vízzel felöntjük. A megmosott, magháztalanított, és kockára vágott paprikát és paradicsomot beletesszük. Rövid ideig pároljuk, majd ráütünk két egész tojást, belehabarjuk. A kivert rostélyosok mindkét oldalát besózzuk, betöltjük lecsóval, alufóliába feltekerjük, majd pörköltalapban lefedve puhára pároljuk. Ezután kiemeljük, rézsútosan felszeleteljük, és a pörköltlevet tejfeles habarással besűrítjük.

Lassú tűzön alaposan kiforraljuk. Juhtúrós galuskával körítjük. A tésztát hagyományos módon kiszaggatjuk.

Ínyencek kevés kapros vajban átforgathatják.