Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Klemens Metternich


Herceg és gróf Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneburg zu Beilstein (Koblenz, 1773. május 15. – Bécs, 1859. június 11.) osztrák államférfi, kancellársága idején a Habsburg Birodalom gyakorlati irányítója, egyben a monarchia rendjének talán legelszántabb és egyben leghatékonyabb védelmezője. A 19. század egyik legbefolyásosabb diplomatája. A konzervativizmusnak – korát messze megelőző szellemű – egyik megalapozója, teoretikusa, és egyúttal sikeres gyakorlati politikusa.

MARHASÜLT METTERNICH MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 4 db, egyenként 80 - 80 grammos marhaszelet, só, bors, 20 dkg sampinyon, 3 dkg vaj, 20 dkg rizs, 3 db paradicsom, 1 db kisebb szarvasgomba, 1 dl pecsenyelé, 2 evőkanál tejszín

Elkészítése: A meghámozott paradicsomokat kockákra vágjuk. A szarvasgombát apróra feldaraboljuk. A rizst a paradicsommal és a szarvasgombával megpároljuk, majd kivajazott kis formákba tesszük, a formákat meleg vízfürdőbe állítjuk. A húst kiverjük, a szeleteket összecsavarjuk és megkötjük, sózzuk, borsozzuk és vajban rövid ideig, “angolosra” sütjük. A feldarabolt gombákat forró vajban megpároljuk, pecsenyelével felöntjük, majd vajat és tejszínt adunk hozzá és még néhány percig forrdogálni hagyjuk.
Tálalása: Melegített tálra rakjuk a hústekercseket, rájuk öntjük a gombás, tejszínes mártást, majd a formákból a rizst óvatosan kétoldalt a hús mellé borítjuk.

METTERNICH-PECSENYE
Elkészítése: Harminc deka marhafelsált, 30 deka borjúcombot, 30 deka sertéscombot jó vékonyra verünk és megsózzuk. Egymásra fektetjük a három hússzeletet, jó szorosan összecsavarjuk (hurkaalakúra) és zsineggel jól megkötjük, hogy szét ne jöhessen. Most egy lábasba két evőkanálnyi zsírt veszünk, 1/2 fej apróra vágott vöröshagymát, 2 deci ecetet vagy ennek megfelelő citromlevet és kevés vizet. Beletesszük a húst és pároljuk födő alatt, míg a levét egész zsírig elfövi. Ha szép piros, kivesszük, levágjuk róla a zsineget és fölszeleteljük. Megmaradt levét rászűrjük.

METTERNICH-TORTA
Hozzávalók: 17 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 14 dkg mandula, 2 db tojássárgája, 1 db citrom, fél l tejszín, 5 dkg vaníliás cukor, 1 evőkanál feketekávé

Elkészítése: A vajat a cukorral jó habosra keverjük. Hozzákeverjük még egyenként a tojássárgákat, kanalanként a lisztet, a tisztított, darált mandulát, a citromhéjat reszelve, és az egészet alaposan összegyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztva, kinyújtjuk és megsütjük. Mikor a szeletek kihűltek, vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal megtöltjük, melyben a feketekávét is elkevertük. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk, s tetejét cukrozott gyümölcsökkel díszítjük.

NYÚL METTERNICH MÓDRA
Hozzávalók: 4 teljes hátsó nyúlcomb, 20-20 dkg gyöngyhagyma, sárgarépa, kelbimbó, gomba, karfiol, só, bors, kevés zsiradék

Elkészítése: A sózott, borsozott combok minden oldalát kevés zsiradékon elősütjük, éppen csak kérget kapjanak (én van, amikor fokhagymával is bedörzsölöm). A combokat kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megpároljuk a többi hozzávalót. Csak fokozatosan szabad beletenni, mert a sülési-párolódási idők jelentősen eltérnek! Először a megtisztított hagymát (nem darabolom), utána a kockára vágott répát, majd a gombát, végül a blansírozott (előpárolt) kelbimbót és karfiolt tesszük bele, közben is sózunk. Ha szükséges keverni, akkor nagyon óvatosan, nehogy “gezemice” legyen belőle (úgy is finom, de nem olyan szép)! A tetejére tesszük a combokat, közepes sütőben lefedve készre sütjük. A sütés végén a fedőt (fóliát) levesszük, hogy egy kis színt is kapjon.