Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Miguel de Cervantes


SPÁRGA CERVANTES MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg friss spárga, 1 kávéskanál metélőhagyma, 2,5 kávéskanál cukor, kevés só, kevés olívaolaj (kb. 1 evőkanál), törött bors, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom leve, 15 dkg uborka, 10 dkg kemény sajt (reszelve), 3 közepes paradicsom

Elkészítése: A spárgát, megtisztítjuk, megmossuk, majd sós, enyhén cukros vízben készre főzzük.  A spárgát kivesszük az edényből, és külön tálra tesszük. A főzőléből két dl-t kiveszünk, beletesszük a citrom levét, az apróra vágott uborkát, metélőhagymát és paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal.  Reszelt vöröshagymát és olívaolajat adunk hozzá, majd jól összekeverjük. Az így nyert pikáns, mediterrán öntetet tálaláskor a spárgára borítjuk.
Reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét! Hozzá száraz fehérbor dukál. Könnyű, nyári fogásnak is kitűnő, de ajánlom sült húsok mellé köretnek is!
____________________________________________________
Miguel de Cervantes Saavedra Alcalá de Henares, 1547. szeptember 29. – Madrid, 1616. április 23.kalandos életű spanyol regény- és drámaíró, költő, Don Quijote figurájának megalkotója, a spanyol irodalom talán legismertebb képviselője.Sok irodalomtörténész a Don Quijotét tartja az első, mai értelemben vett regénynek, illetve a spanyol arany század irodalmi csúcspontjának. Először Cervantes írt (olasz mintákból kiindulva) a mai modern értelemben vett novellákat spanyolul. Ő volt a Lope de Vega előtti spanyol színház egyik legjelentősebb drámaírója is, költőként viszont nem volt annyira jelentős, kortársai nem is tartották igazi poétának. Egész életművét átszövik az önéletrajzi elemek, műveiben gyakran megnyilvánult a bukolikus reneszánsz költészet iránti vonzalma is.