Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Deák Ferenc


Kehidai Deák Ferenc (Söjtör, 1803. október 17. – Budapest, 1876. január 28.) politikus, államférfi, országgyűlési képviselő, „a haza bölcse”, „a nemzet prókátora”.

DEÁK FERENC KUGLÓFJA
Elkészítése: 3 deka élesztőt, 25 deka lisztet tejjel hagyjunk megkelni. 12 deka vajat, 6 deka cukrot, kis vaníliát, 4 deka csokoládét, 4 tojás sárgáját, 6 deka mazsolát 25 deka liszttel dolgozzunk föl, formába téve megsütjük, vaníliás cukorral behintjük.

DEÁK FERENC PECSENYÉJE
Elkészítése: Marhahúsból szép fehérpecsenyét megspékelünk, fazékba teszünk, rá sárgarépa-karikákat, egy hagymát, sót, borsot, negyed kilogramm zsírt és ecetet, azután födő alatt puhára pároljuk. Vékony szeleteket vágunk belőle és minden habarás nélkül, csak a maga barna levét öntjük rá.

DEÁK-KENYÉR
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 20 dkg cukor, 14 dkg finomra tört mandula, 1 és 3/4 dl tejszín, 8 tojás habja, 15 dkg liszt, kevés vanília

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe ujjnyi vastagságra öntjük. Ha kihűlt, a papírt eltávolítjuk, a tésztát feldaraboljuk és csokoládé vagy más mázzal bevonjuk.

DEÁK-KIFLI
Elkészítése: 30 dkg lisztet 1 cs. Váncza-sütőporral, 25 dkg zsírral, 5 dkg cukorral, 1/2 cs. V.-vanillincukorral és 3 tojással jól eldolgozott tésztává gyúrunk. Sokszoros nyújtás és hajtogatás után a szokásos háromszögletes alakúra vágjuk fel a késhát vastagságúra nyújtott tésztát, és közepébe 5 dkg tört mandulával kevert barackízből halmokat rakva, összecsavarjuk, és erősen hajlott kiflivé összehajtjuk. Tetejüket tojás sárgájával erősen megkenve, forró sütőben sütjük.

DEÁK-PECSENYE
Hozzávalók: marhahús, sárgarépa, vöröshagyma, só, zsiradék, ecet, őrölt bors

Elkészítése: Fektesse a húst megfelelő méretű edénybe. Rendezze el rajta és körülötte a vékonyan felkarikázott sárgarépát és hagymát. Hintse meg ízlése szerint a fűszerekkel. Locsolja rá az olvasztott zsiradék és kevés ecet keverékét. Fedő alatt párolja puhára. Végül szeletelje fel a húst, és a saját levével meglocsolva tálalja.

DEÁK-TORTA 01.
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 7 dkg liszt, 7 dkg mandula, 1 dkg édes morzsa, 7 dkg vaj, 6 db tojásfehérje, citromhéj, 40 dkg kávékrém, csokoládés bevonó, édes morzsa a szóráshoz

Elkészítése: A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A mandulát finomra daráljuk, és elkeverjük a liszttel. A habhoz folyamatos keverés közben hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát, a morzsát és végül az olvasztott vajat. Az így kapott masszát tortaformába töltjük, és előmelegített sütőbe téve, közepes lángon kisütjük. A kihűlt tésztát három lapba vágjuk, kávékrémmel töltjük, oldalát világos morzsával meghintjük, tetejét csokoládéval vonjuk be.

DEÁK TORTA 02.
Hozzávalók: 6 db tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg mandula, 2 dkg édes morzsa, 12 dkg cukor, 7 dkg vaj
Kávékrémhez: 25 g vaj, 200 g fondant, 100 g kávé sűrítmény, 200 g csokoládé, 100 g pirított mandula

Elkészítése: Egy mandulás piskótát, biszkvitet sütünk. A tojássárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük. A fehérjéket a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük. A habot a tojás-sárgához adjuk, és a darált mandula, liszt, édes morzsa keverékét fakanállal óvatosan hozzákeverjük, majd végül az olvasztott vajat is a masszához tesszük.
A mandulás felvertet tortakarikában, 180°C-on, gőzmentes sütőben sütjük ki. Ez 30-35 percet igényel. A tortakarikát rácson kihűtjük, majd vízszintesen háromba vágjuk.
Kávékrémmel töltjük be a tortát. Ha jól megdermedt a krém, tortánk felületét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Oldalát szeletelt, pörkölt mandulával “panírozzuk”, borítjuk.
A csokoládékoszorúhoz a leveleket olvasztott csokoládéból, zsírpapírra tett kis halmokból, kis kés hegyével alakítjuk ki. A levelek dermedés után könnyedén levehetőek a papírról.
Kávékrém: A vajat habosra keverjük, majd cukor-fondanttal és beforralt kávéval egy könnyű krémet készítünk.
Ha nincs fondantunk, 150 g cukrot 1 dl vízzel, néhány csepp ecettel, egy nagyon sűrű sziruppá felfőzzük, és kihűtés után, mintha fondant lenne, úgy kezeljük. Ha nem akarunk bajlódni, porcukorral is készülhet a krém.

DEÁK-TORTA 03.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg lehéjazott, fehér mandula, 10 dkg liszt, 8 tojásfehérje.

Elkészítése: A vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert habot könnyedén hozzákeverjük a ledarált fehér mandulával és a liszttel együtt. Kivajazott, lisztezett tortaformában, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk, csokoládé- vagy párizsi krémmel megtöltjük. Ha kifagyott, csokoládé- fondánnal bevonjuk. Kávékrémmel is tölthetjük, de akkor barna fondánnal vonjuk be a tortát.

DEÁK-TORTA 04.
Hozzávalók 16 szelethez: 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg lehéjazott, fehér mandula, 10 dkg liszt, 8 tojásfehérje, vaj és liszt a forma kikenéséhez, csokoládékrém, csokoládé fondant

Elkészítése: A vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert habot könnyedén hozzákeverjük a ledarált fehér mandulával és a liszttel együtt. Ki-vajazott, lisztezett tortaformában, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk, csokoládékrémmel megtöltjük. Ha kifagyott, csokoládé fondant-nal bevonjuk. Kávékrémmel is tölthetjük, de akkor kávés fondant-nal vonjuk be a tortát.
Jó tudni! Fondant házilag is készíthető: egy torta bevonásához 25-30 dkg kristálycukrot literes lábosba teszünk, hozzáöntünk 1 dl vizet és néhány csepp ecetet. Takarék-lángon addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad, majd feltesszük forrni. Ezután besűrűsödik. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött hideg vízbe csepegtetjük.
Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük és a szirup tetejét néhány csepp vízzel, meglocsoljuk. Felhasználás előtt ízesíthetjük 1 kanál rummal vagy kevés vízzel feloldott kakaóval (2 dkg/torta), illetve egy-két kanál erős feketekávéval.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

DEÁK-TORTA 05.
Hozzávalók:
A tortához: 9 tojásfehérje, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 0,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 1 kis üveg lekvár, 8 dkg durvára darabolt dió
A bevonathoz: 15 dkg étcsokoládé, 1 ek vaj, 2 ek tejszín

Elkészítése: A puha vajat habosra keverem 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd mehet mellé a darált mandula, a tej és felváltva a liszt, valamint a másik fél adag cukorral kemény habbá vert tojásfehérje. Kivajazott, 26 centis tortaformába simítom a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben úgy 40 percig hagyom sülni. Kicsit hagyom hűlni, de még melegen félbevágom, majd megkenem a lekvárral, és megszórom a dióval, majd lefedem a másik tésztakoronggal. A csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztom, belekeverem a tejszínt és a krémmel bevonom a tortát.

DEÁK-TORTA 06.
Elkészítése: 14 deka vaj, 21 deka cukor, 14 deka héjazott, 1 deci tejszínnel törött mandula, 8 tojásfehérjéből vert habbal összeállítandó. Végül 15 deka lisztet és kis vaníliát keverünk hozzá. Cukrot, vajat és tojássárgát habzásig keverünk. A habot, lisztet könnyedén keverjük bele. Ha megsült és kihűlt a torta, diókrémmel megtöltjük.

MAGYAROS, LECSÓS PULYKAMÁJ, DEÁK FERENC KEDVENCE
Hozzávalók: 50 dkg pulykamáj, 10 dkg bacon, vagy húsos szalonna, 10 dkg vörös-hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom és ízlés szerint fűszerpaprika, só és bors

Elkészítése: Egyszerű és gyorsan elkészíthető ételről van szó. A májat lecsöpögtetjük, és nem csíkokra, hanem vékony szeletekre vágjuk. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor a májat előtte forrázzuk le, mert így könnyebben tudjuk szeletelni. Ha csíkozzuk, akkor is célszerű az előszeletelés, mivel így egyenletesebbre tudjuk csíkozni és ez a párolásnál fontos szempont. Az angolszalonnát is szeleteljük, hagymát rostjaira fél karikára vágjuk. A zsiradékot felhevítjük, s beletesszük a bacon, vagy húsos szalonnát és üvegesre hevítjük. A zöldpaprikát szintén csíkokra vágjuk (gondolták volna, hogy a karikázott paprikának egészen más íze van?). Amikor a szalonna üveges hozzáadjuk a hagymát, és ezzel is áthevítjük, majd a paprikát hozzáadva tovább pirítjuk. Amikor az egész megpirult hozzáadjuk a lapocskákra vágott májat, és fehéredésig dinszteljük. Végül a kockázott paradicsomot is hozzáadjuk, fűszerezzük, de a paprikával már ne süssük, mert bekeseredhet, illetve a máj kiszáradhat.
Köretnek: Karikázott vagy rácsos burgonyát adunk mellé, melyet bő zsiradékban sütünk ki, majd konyharuhán, vagy szalvétán a zsírtól leszárítunk, s a tálalásnál sózzuk, hogy ropogós maradjon.
Tálalása: Alulra a sült krumplit tesszük, leöntjük a lecsós májjal, és díszíthetjük erős paprikával és paradicsom rózsával.
Megjegyzés: Ez az étel a Haza bölcsének, Deák Ferencnek a kedvenc étele volt, kinek az 1867 kiegyezésben elévülhetetlen érdemei voltak.