Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott zöldbab Tercsi módjára


Hozzávalók: 1 kg zöldbab 250 g főtt füstölt tarja, 200 g füstölt sajt, 30 g sűrített paradicsom, 2 dl tejföl, diónyi vaj, zsemlemorzsa, só, 8 tojás, petrezselyem

A megtisztított zöldbabot enyhén sós vízben megpároljuk, jól lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, az aljára lerakunk egy sor babot, megszórjuk a kockára vágott tarjával, meghintjük a reszelt sajttal, majd ismét bab következik, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak - az utolsó sor bab legyen. A tejfölt kikeverjük a paradicsompürével, kissé megsózzuk, egyenletesen szétkenjük a bab tetején, aztán egy kisebb merőkanállal 8 mélyedést, “fészket” nyomunk bele. A tálat előmelegített sütőbe tesszük, a babot addig sütjük, amíg arany-piros nem lesz a teteje. Akkor kivesszük a sütőből, és mindegyik fészekbe 1-1 egész tojást csúsztatunk, és már csak annyi időre tesszük vissza, amíg a tojásfehérje kocsonyásra sül.

A tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal melegen tálaljuk.