Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkás zöldbableves


Hozzávalók 6 személyre: egy kb. 60 dkg-os füstölt sonkaszelet (házi, bolti.), 1kg sárga hüvelyű (vagy 2 db üveges) bab, 3-4 szép szál sárgarépa (hosszú, nem túl vastag). 3-4 szál gyökérzöldség, kb. fél kg burgonya (lehet kicsit több), 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 1 jó teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só. 

A zöldségféléket tisztítás után vékony karikákra vágjuk, a babot kb. 3 cm-esre daraboljuk vagy tördeljük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A sonkát akkorára daraboljuk, mintha mondjuk egy gyufásdobozt lapjára 3-ba vágnánk.  A vékonyra vágott sonka-szeletkéket, egy kellően nagy fazékban állandó kevergetés mellett nagy lángon ropogósra pirítjuk - általában a saját kövér részéből kiengedett zsírja elég a pirításhoz, ha túl sovány volna, tegyünk alá legalább 2 evőkanál olajat. Ha szép piros, megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, bő vízzel (kb. 1,5 I ) felengedjük.

Gyakran kevergetve felforraljuk. Ezután hozzátesszük a babot, majd ha az félig megpuhult, a felaprított zöldségeket, burgonyát, az egész fej hagymát, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, ha kell, utána sózzuk (a sonka sós), készre főzzük. (Ha több vizet öntünk rá, leves, ha kevesebbet, inkább gulyás lesz.

Mélytányérban, 1-2 kanálka tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.