Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Erdélyi tyúkleves


Hozzávalók: 1 db hízott tyúk vagy kappan, 5 dkg tyúk vagy kappan hája, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, szemes bors, 3 dkg cukor, 5 dkg liszt, tojás, só.

A szárnyasból, mielőtt feltesszük főni, kiemeljük a hájat, majd 3 l sós vízben lassú tűzön főzzük. Eközben serpenyőben kihevítjük a hájat, és a forró zsírra tesszük a cukrot. Ha megbarnult, hozzátesszük a kockára vágott gyökeret, sárgarépát, zellert, vöröshagymát és a szemes borsot. Gyakori kevergetés mellett tovább pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez. A tojásból, lisztből levestésztát készítünk. Ha a hús puhára főtt, a levest leszűrjük, és a finommetélt tésztát belefőzzük. A húst feldaraboljuk, a húsdarabokat levesestálba helyezzük, és a forró tésztás húslevet ráöntve tálaljuk.

Kovács Nándor