Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bolgár sajtos zöldségtál


Hozzávalók: 2 db kisebb, zsenge padlizsán, 3 db uborka nagyságú zsenge cukkíni, 1 db húsos zöldpaprika, 5-6 db közepes paradicsom, 2 db közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 friss bazsalikomlevél, 2 ek olaj, 30 g reszelt sajt, 100 g juhsajt, só, bors

A hámozatlan megmosott padlizsánt műanyag vagy fakéssel 1 cm vastag szeletekre vágjuk (így nem lesz keserű!), fél órára besózzuk, hogy azt a kevés kesernyés levét is kidobja, leöblítjük, lecsepegtetjük.

A szintén hámozatlan cukkinit megmossuk és felszeleteljük. A kicsumázott paprikát, csíkokra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. A megtisztított hagymát, fokhagymát és a bazsalikomlevelet felaprózzuk. Az egészet lazán összekeverjük.

Kiolajozunk egy tűzálló tálat, beletesszük a zöldségeket, tetejét sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben (a közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten) körülbelül 30 percig sütjük.

Ezután a tetejére rendezzük a felszeletelt vagy elmorzsolt juhsajtot, megszórjuk a reszelt sajttal, és további körülbelül 15 percig sütjük.

Azonnal forrón tálaljuk!

Ropogós friss kenyér meg egy kis könnyű vörösbor illene hozzá.

Szentirmai Erzsébet