Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tavaszi töltött karalábé


Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé (leveleivel együtt), 400 g darált sertéshús, 80 g főtt rizs, 1 tojás, 1 nagy csokor petrezselyem, só, bors, ízlés szerint, 30 g vaj, 40 g liszt, 2 dl tejszín vagy tejföl, 1/2 l leves (húsleves kockából)

Igazán csak tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk, kivájjuk - a gyökér felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ugyanis a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele (mint a töltött káposzta tölteléke) -, a zsenge, belső leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.

A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, borssal, végül hozzáadjuk a rizst.

A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük.

A karalábé-vájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére lerakjuk a megtöltött karalábékat, közéjük rakjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.

A megpuhult karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!) szitakanállal kiemeljük a léből. A levét vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, majd jól kiforraljuk.

Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk.

Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Szentirmai Erzsébet