Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bud Spencer alias Carlo Pedersoli


Bud Spencer (eredetileg Carlo Pedersoli; Nápoly, 1929. október 31. –) olasz válogatott vízilabdázó, majd színész, akit a nézők leginkább a Piedone-filmekből, spagettiwesternekből és a Terence Hill-lel közös filmjeiből ismernek.
Válogatott olasz vízilabdázó majd színész

HAGYMÁS BAB BUD SPENCER MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg vörös, vagy lilahagyma, 3 dkg fokhagyma összezúzva, 3 konzerv bab (azért konzerv, mert azt nem kell főzni órákig), 30 dkg füstölt bacon (lehet főtt-füstölt is), liszt, Piros Arany vagy Erős Pista

Elkészítése: Felszeljük a szalonnát és a hagymát. Bevágjuk a serpenyőbe (jó nagy). Pirítjuk, míg a hagyma nem lesz üveges. Hozzáöntjük a babkonzerveket, lé nélkül. Főzzük kb. 3 percig, majd utána beleszórjuk az összetört fokhagymát.
Utána kb. 1 dkg lisztet keverünk hozzá. És Piros Aranyt ízlés szerint.
Gyenge lángon addig rotyogtatjuk, amíg elfövi a vizet.

HAGYMÁS-BABOS TOKÁNY (PIEDONE’ ART)
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 fej hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, 30-40 dkg vesebab-konzerv, fél csokor petrezselyem, fél ek zöld bors, 3 dl tejföl, 1-2 dl tejszín, olaj, Worchester, citromlé, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A fokhagymát finomra vágom, a husit kisujjnyi csíkokra. Ezután sóval, borssal, fokhagymával összekeverem. A hagymát és a paprikát csíkokra metélem, a petrezselymet finomra vágom.
Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és megpirítom benne a húst, utána kiveszem és félreteszem. A hagymát is megpirítom, hozzáadom a paprikát és a petrezselymet, rövid ideig pirítgatom. Hozzájön a tejföl és kevés víz (esetleg marhahúsleves), és simára főzöm. Paprikával, zöld borssal, Worcesterrel, citromlével fűszerezem, beleteszem a husit és a babot, valamint a tejszínt.
Pár percig együtt párolom, de már nem forralom fel. Rizzsel tálalom.

PIEDONE-TOKÁNY
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, só, frissen őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis fej hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, 30 dkg piros bab (konzerv), egy teáskanál piros-paprika, fél evőkanál zöld bors, néhány csepp Worcester-szósz és citromlé, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg olaj, vágott petrezselyem meghinteni.

Előkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a húst megtisztítjuk a zsírtól, az inaktól és hártyáktól, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk. Ezután sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük. A petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kivágjuk a csumáját, és szintén csíkokra vágjuk. A babot szitán hideg vízzel jól leöblítjük és lecsöpögtetjük.

Elkészítés: Az olajat egy nagy serpenyőben jól felforrósítjuk, és hirtelen elősütjük benne a húst, kivesszük, és melegen tartjuk. A fölösleges zsírt leöntjük, majd a visszamaradt zsiradékban a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a petrezselymet, rövid ideig együtt pirítjuk, ezután beletesszük a tejfölt, és egy kis vízzel vagy marhahúslevessel felöntve simára főzzük. Végül pirospaprikával, zöld borssal, Worcester-szósszal és citromlével fűszerezzük, beletesszük a babot, a húst, a tej-színt, és az egészet felforrósítjuk, de már nem forraljuk. A tűzről levéve szükség szerint pikánsan utánízesítjük, majd vágott petrezselyemmel meghintve, párolt rizzsel körítve tálaljuk.

RIZZO FELÜGYELŐ PALACSINTÁJA
Elkészítése: Elsőként süssünk ki apróra vágott szalonnát vagy angolszalonnát. Gomolyatúrót ízesítsünk borssal, oregánóval, kakukkfűvel vagy ízlés szerint bármivel. A gomolyatúrót gyúrjuk össze a kisült szalonnával, adjunk hozzá egy kis tejfölt, hagyjuk pihenni, amíg megsütjük a palacsintát. A palacsintát a szokásos módon készítjük csak nem adunk a tésztájához cukrot, vagyis sós palacsintát sütünk. A palacsintákat a gomolyatúróval megtöltjük, tepsibe tesszük, tejföllel leöntjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk, átsütjük.
Utána 1953-as Chavignoni palackozású Pinot Noir-t illik fogyasztani.

RIZZO FELÜGYELŐ PALACSINTÁJA (OLASZNAK TŰNŐ RECEPT)
Elkészítése: Először is készíts, nem édes palacsintákat. (Cukor nélkül, egy kicsit több sóval. Szódavíz helyett lehet sörrel.)
A töltelék: apróra vágott bacon, vagy szalonna és sonka kisütve, juhtúróval összegyúrva. Lehet egy kis borssal ízesíteni.
Így is lehet tálalni, de akkor az igazi, ha a megtöltött palacsintákat egy tepsiben átsütjük.(A szalonna zsírján)

A fenti “olasznak” egyik nagyon finom változata: sonkás palacsinta. Ugyanígy készül, de a töltelék tejfellel elkevert apróra vágott sonka vagy bacon. A kész palacsintákat összetekerve még jó sok tejfellel nyakon öntjük és így sütjük át. Ezt nem ajánlatos borsozni!