Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Sobri Jóska


Sobri Jóska (Erdőd major (Vas megye), 1810. – Lápafő, 1837. február 16.), más változatban Zsubri Jóska, eredeti nevén Pap József, a maga idejében rettegett útonálló volt, aki később legendás dunántúli betyárként vált közismertté.

Halála után még ötven évvel is arról beszéltek, hogy nem halt meg és „Sobri él”. Sobri Rózsa Sándor után talán a leghíresebb magyar betyár. Körülötte valóságos kultusz alakult ki mesék, dalok és táncok őrzik emlékét. Szombathelyi börtönbüntetésekor a szóbeszéd szerint Sobri valóságos parasztadónisszá vált. Ugyanis ha közmunkára vezették a cselédek és az úrinők fűrkésző tekintete követte minden mozdulatát.

NAGYBARACSKAI HALÁSZLÉ SOBRI JÓSKA MÓDRA
Hozzávalók 10 személyre: 2 db 1-1, 5 kg-os ponty, 1 kg másfajta hal, 5-6 fej vöröshagyma, 10 dkg fűszerpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 db zöldpaprika, esetleg cseresznyepaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, a hasaalját és a farkát. A 6-7 centis haldarabokat besózzuk, és 1-2 órán át, állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, végül hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, cseresznyepaprikát. Fontos, hogy a fűszerpaprikát akkor adjuk hozzá, mikor a lé forrni kezd. Erős tűzön 25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a haldarabokat, és még 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.

A kész halászlevet átszűrjük. A haldarabokat külön tányéron, a levet frissen kifőzött, gyufaszáltésztával kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

SOBRI JÓSKA PATKÓJA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg Rama margarin, 1 tojás, 8 dkg tökmag, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor
Mázhoz: 20 dkg cukor, 5 dkg darált tökmag

Elkészítése: A hozzávalókból jól gyúrható tésztát készítünk, majd vékonyra kisodorjuk, és 10 cm-es hasábokra vágjuk. Ezekből formázzuk meg a patkókat, majd egy kikent tepsire tesszük. A tepsit előmelegített sütőbe dugjuk, és kisütjük a süteményt. Mikor kihűlt, akkor beleforgatjuk a pirított cukorba, és megszórjuk a darált tökmaggal. Tegyük egy dobozba 3-4 napra, csak ezután fogyasszuk.