Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tordai lacipecsenye kapros káposztával


Hozzávalók: 4 vastag szelet (800 g) csontos, bőrös süldő/malackaraj, só, 100 g liszt, 1 kk pirospaprika, a sütéshez olaj; a körethez: 1 kg fehér) káposzta. 1 nagy csokor kapor, 2 ek olaj, 50 g húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 kk pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 ek (20 g) liszt, 2 dl tejföl

A malacbordákat kissé kiverjük, a bőrt éles késsel 1 cm-es távolságban] bevagdossuk, fél órára besózzuk. A káposztát megmossuk, torzsáját, kivágjuk, ujjnyi széles csíkokra metéljük; a kaprot apróra vágjuk.  Megpirítjuk az olajban az apróra felkockázott szalonnát, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, rádobjuk a kapor felét, kissé összepirítjuk, a tűzről lehúzva elkeverjük a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával és a káposztával. Ízlés szerint sózzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, összeforraljuk, végül megszórjuk a maradék kaporral; melegen tartjuk. 

A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne a hússzeleteket, forró, bő olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük, papírkendőre téve felitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot.

A hússzeleteket előmelegített tálra rendezzük, körberakjuk a káposztával és forrón tálaljuk.

Igazán csak frissen jó!