Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dödölle


Hozzávalók: 10-12 burgonya (1, 2 kg), 2 bögre liszt (40 dkg), 1 csapott evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír (12-13 dkg), 5-6 evőkanál tejföl

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy egy ujjnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk. (Egészen kásaszerű legyen.)
A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy a fakanállal. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén, vagy gyenge gázlángon alátéttel.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba vagy lábasba kevés zsírt teszünk, és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart. Sütőben vagy tűzhelyen a kiszaggatott dödöllét megpirítjuk. Ha hagymásabban szeretjük, tálaláskor megszórhatjuk zsírban pirított, karikára vágott hagymával.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk, de ez el is maradhat. Nyáron tejfölös paradicsomsalátával nagyon jó és laktató étel. A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni.