Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Felvidéki bableves Jókai módra


Hozzávalók: 50-50 dkg füstölt csülök és debreceni, 40 dkg szárazbab, 15-15 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. zsír, 8 ek. liszt, babér, 1 csokor petrezselyem, só, paprika, ecet, 6 dl tejföl, 2 l csontlé

A babot beáztatjuk majd másnap a csontlében feltesszük főni. Mellétesszük a csülköt, a debrecenit és a babért.

A debrecenit 10 perc után kivesszük a levesből és félretesszük. A zöldségeket kockára vágjuk, és a bab fél-puhulásában a többiekhez tesszük. Lassú tűzön puhára főzzük.
A csülköt kivesszük a levesből, és a debreceni mellé tesszük pihenni.
Készítünk egy barna rántást, amit a finomra vágott vörös és fokhagymával, valamint paprikával fűszerezünk.

Berántjuk a levest, tejfölözzük, ha kell, sózzuk, és jól kiforraljuk.
A csülköt kicsontozzuk, és darabokra vágjuk, a debrecenit szeleteljük, s mindkettőt a leveshez adjuk.
Csipetkével kínáljuk.