Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fokhagymás dupla-borzas


Vasárnap volt, gyerekek, unokák távol, eljött az alkotás ideje. Hát alkottam. Régóta akartam már készíteni borzas pecsenyét, de valahogy mindig elmaradt valamiért. Nos, tegnap ennek is eljött az ideje. Mivel igyekszem a receptek utasításait soha be nem tartani, máris egyszerűbb lett a dolgom. Volt alapötlet, nekem csak egy másik módszer kitalálása maradt meg harci feladatként. Így született meg a:

Fokhagymás dupla-borzas
Hozzávalók: 6 szelet tarja, só, bors, granulált fokhagyma, liszt
A panírhoz és a lepényekhez: 6 tojás, 6 közepes krumpli, másfél deci tej, só, bors, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, liszt, amennyit felvesz

Öntethez: 2 dl tejföl, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma,

Tetejére: reszelt füstölt sajt

A hússzeleteket kiklopfoltam, megszórtam sóval, borssal, granulált fokhagymával, félreraktam, hogy pácolódjanak.

A krumplit meghámoztam, almareszelőn lereszeltem, összekevertem a fűszerekkel, majd a tejjel és a tojásokkal is, belekevertem annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintaalapot kapjak.
Közben a serpenyőben jó füstölgősre hevítettem az olajat, hogy a panír ne kapjon le, a húsokat lisztbe forgattam, majd a panírba, mindkét oldalukat ropogós-pirosra sütöttem. Papírtörlőre szedtem, majd következtek a lepénykék.

Úgy fél merőkanálnyi panír került a forró olajba, a maradék pont 6 lepényre lett elég. Ezeket is jó pirosra és ropogósra sütöttem.

A tányérba először egy borzas-lepény került, a tetejét megkentem a fokhagymás tejföllel, erre egy szelet hús, arra ismét tejföl került, majd vastagon megszórtam a reszelt füstölt sajttal.

Friss saláta társaságában került az asztalra.
Bár jó étvágyam van, csak egy szelettel voltam képes megbirkózni, annyira laktató.

Azért kereszteltem el dupla-borzasnak, mert a borzas hús körete a borzas-lepény.

Végszükség esetén nemcsak tarjából, hanem kicsontozott csirkecombból, csirkemellből, vagy pulykamellből is elkészíthető.

Kipróbálását melegen ajánlom!