Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Kapor eltevése


Kaprot - akárcsak egyéb zöldségzöldeket - többféle módon tehetünk el. Most a két legsűrűbben előforduló módszerrel foglalkozunk csak.

FAGYASZTVA

Ez a legegyszerűbb módszer. A kaprot alaposan megtisztítjuk, több vízben átmossuk, a vastagabb szárrészeket félretesszük (az uborkaszezonban vehetjük hasznát, ha lefagyasztjuk).
A leveleket egy műanyag zacskóba gyömöszöljük, addig hengergetjük, míg egy hurkává nem áll össze. Ekkor a zacskót jó szorosan feltekerjük, az egyik sarkát levágjuk, a lyukon keresztül pedig a maradék vizet kipréseljük a kaporból.
Máris mehet a mélyhűtőbe.
Tetszés szerinti adagokat vághatunk belőle felhasználáskor.

SÓBAN ELTÉVE

Az előkészítés azonos az előbbivel. Tisztítás után a kaprot apróra vágjuk, esetleg turmixoljuk, de darálhatjuk is. Megmérjük, kilónként 10 dkg sóval összekeverjük, egy-két óráig pihentetjük, hogy levet engedjen. Ha már levet engedett, apró, 1-2 decis fémkupakos üvegekbe töltjük, alaposan lenyomogatjuk, hogy a lé feljöjjön a tetejére, majd rászórunk 1-2 késhegynyi sót, az üveget lezárjuk és a végleges helyére rakjuk.