Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Datolya-kocka


Hozzávalók: 20 dkg datolya, 1,8 dl cukor, 2,4 dl víz, 1 teáskanál citromlé, 1 tasak sütőpor, negyed teáskanál só, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt
A tetejére: 4,8 dl zabpehely, 3 dl liszt, 2,4 dl barnacukor, 1 tasak sütőpor, fél teáskanál só, 2 dl tejszín

A tetejére valókat keverje csomómentesre, majd folyamatosan keverve, lassú tűzön gyöngyözve főzze, hogy igen sűrű palacsintatésztát kapjon. Hűtse le. Közben olvassza fel a vajat, keverje habosra a többi alkotórésszel. Forgassa bele a kimagozott és apróbb darabokra vagdalt datolyát. Vajjal kikent, 16x25 centis tepsibe simítsa a gyümölcsös krémet. Ezt fedje be a másikkal, és 160 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süsse aranysárgára. Ha kész, hagyja kihűlni, majd vágja kockákra, és vaníliás cukorral megszórva kínálja.