Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombalabdák zöld mezőben


Hozzávalók: 40 dkg gomba, 30-40 dkg darált hús, 2 hagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt kömény, bazsalikom és bors, só, 1 csomag bacon szalonna, 1-2 tojás, 2 db zöldpaprika, 2 paradicsom, reszelt sajt, szeletelt sajt

A tálaláshoz salátalevelek

Előkészítése: A gombát megtisztítjuk, szárait kiszedjük, durvább darabokra vágjuk, belsejét karalábévájóval kiszedjük, a kalapok szélét simára vágjuk. A kalapokat besózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük. A húst a hagymán 10-15 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a gombadarabokat (a kikapart belső részeket is) és tovább dinszteljük. Közben ízlésünknek megfelelő mennyiségben belekeverjük a fűszereket is.

Elkészítése: Egy méretes tepsit kiolajozunk, az alját beterítjük a bacon szeletekkel, ráültetjük a gombafejeket. Ha marad szabad hely, a paradicsomot felkarikázzuk, az üresen maradt helyekre teregetjük a karikákat. A paprikákat kicsumázzuk, 2 centis szeletekre vágjuk, a szeleteket a paradicsomkarikákra ültetjük.
A tölteléket közben zsírjából leszűrjük, belekeverjük a tojásokat és a reszelt sajtot. Ha kell, még ízesítjük. A leszűrt zsírt a tepsibe töltjük, hogy a gombafejek azon is párolódjanak.

A töltelékkel megtöltjük a gombafejeket, a maradék töltelék a paprikakarikákba kerül. Mindegyik gombóc tetejére egy kb. 2x2-es sajtlapot helyezünk, a tepsit lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 perc múlva kivesszük a sütőből, a fóliát levesszük, és mindegyik gombóc tetejére egy újabb sajtlapocskát teszünk. Csak annyi időre tesszük vissza sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Salátalevélre tálaljuk, a gombócokat a megsült szalonnacsíkokkal körbekerítjük.
Kenyérrel, vagy péksüteménnyel fogyasztjuk, savanyúság nem kell hozzá.

Megjegyzések:
1. Az étel annyira laktató, hogy – bár jó étvágyam van – csak a fotón látható adaggal voltam képes megbirkózni.
2. Feleségem szerint rizsköret sem ártana hozzá, a sütő-lével megöntözve. Igaza van!
3. A megsült paradicsom annyira ízletes, hogy legközelebb a szalonna tetejére egy sor paradicsomkarika is kerül