Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pincés meggy és szörp


Az elnevezés onnan származik, hogy hajdanvolt őseink az épület leghűvösebb helyén, a pincében tartották végleges elkészítés előtt a lecukrozott meggyet.

A magozás sok fröcsköléssel jár, ezért célszerű egy nagyon egyszerű célszerszám elkészítése. Egy gemkapcsot középen kettévágunk, és a darabokat egy közönséges parafa dugóba tűzzük. A szár helyén egyszerűen bedugjuk a gyümölcsbe, és mintha kiskanál lenne, kiemeljük a magot. Kis gyakorlás után villámgyorsan lehet vele dolgozni.

PINCÉS MEGGY

A meggyet kimagozzuk, megmérjük, és kilónként 50-60 dkg cukorral összekeverjük. 10 kilóhoz kb. egy mokkáskanálnyi szalicilt keverünk. Másnapig, néhol 48 óráig állni hagyjuk, közben sűrűn meg-megkeverjük. Addigra több liter levet enged. A meggyet a léből kiszedjük, és üvegekbe rakjuk, csak annyi meggylét töltünk rá, hogy ellepje, a tetejére csipetnyi tartósítót teszünk.

A megmaradt léből szörpöt készítünk.

MEGGYSZÖRP

A megmaradt meggylét leszűrjük, felforraljuk, literenként 10-20 dkg cukrot adunk hozzá. Addig főzzük, míg a habját el nem fövi. Üvegekbe töltjük, kihűlés után máris rakhatjuk a végleges helyére. Tartósító nem kell hozzá.

10 kiló meggyből kb. 8 db 0.75 literes pincés meggy, és kb. 4 liter meggyszörp lesz.