Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Sárgabarack eltevése


Elérkezett a sárgabarack eltevésének az ideje.

Már megfizethető áron kapható ugyan, de egy „Szedd magad” mozgalomban jóval a bolti ár alatt beszerezhető.

Tegnap reggel a feleségem is beállított jó 10 kilónyi adaggal, vagyis a napi szórakozásom biztosítva volt.

Előkészítés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk, a szárrészeket kiszedjük, a hibás részeket kivágjuk.

Következik az átválogatás. A legkeményebb gyümölcsökből kompót lesz, a többiből pedig dzsem és szörp.

SÁRGABARACK KOMPÓT

Hozzávalók: Kemény, kevésbé érett barack, szirup, tartósítószer

Elkészítése: A megtisztított barackokat kettévágjuk, kimagvaljuk. Hámozni nem kell! Nyersen üvegekbe rakjuk, az üvegeket pedig feltöltjük vízzel, hogy megtudjuk, mennyi szirupra lesz szükség.

A vizet egy befőző fazékba öntjük, literenként 50 dkg cukorral szirupot főzünk. Megjegyzem, én mindig több szirupot készítek, mert a maradékát a szörp készítésénél felhasználom.

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, s ha már zubogva forr, egy szűrőkanállal belerakjuk az első adag barackot. 1-2 percig forraljuk, és azonnal az üvegbe töltjük.

Megjegyzés: barackfajtától függően a főzési időn lehet és kell is változtatni. Ha az első üveg tartalma kissé „löttyedt” lesz, rövidítsünk a főzési időn!

Amint az összes üveggel végeztünk, a szirupot ismét felforraljuk, rászűrjük a gyümölcsökre, tetejére csipetnyi tartósító kerül, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.
A maradék szirupot a dzsem készítésénél használhatjuk fel.

SÁRGABARACK DZSEM KÉSZÍTÉSE

Hozzávalók: érett, vagy félérett gyümölcs, kilónként 25 dkg cukor, zselésítő

Elkészítése: A megtisztított barackokat egy szűrőkanállal lobogva forró vízbe mártjuk kb. fél percre, majd tálba szedjük.

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagvaljuk, befőző edénybe rakjuk és összekeverjük a cukorral. Kevéske szalicilt is keverhetünk hozzá, nehogy ebben a vad kánikulában megbuggyanjon. 1-2 óráig állni hagyjuk, közben időnként megkevergetjük. Ha már levet engedett, beleöntjük a maradék szirupot is és felforraljuk.
Ha már felforrt, és a gyümölcsdarabok összeestek, következik a szűrés.

Egy apróbb lyukú szűrőkanálba szedjük a masszát, és óvatosan kevergetve leszűrjük a lét egy fazékba. A dzsem anyaga egy másik edénybe kerül. Arra vigyázzunk, hogy a lé 15-20%-a maradjon a gyümölcsön.
Ha a szűréssel végeztünk, alágyújtunk, belekeverjük a zselésítőt, és pár percnyi forralás után azonnal üvegekbe szedjük.

Lehet dunsztolni is, de a zselésítő használata miatt nem szükséges.

SÁRGABARACK SZÖRP

A leszűrt baracklét felforraljuk, s ha a habját elfőtte, azonnal üvegekbe szedjük. Kihűlés után tegyük hűtőszekrénybe, nehogy megbuggyanjon (bár szerintem, ha a csemeték vagy unokák felfedezik, aligha ér rá megbuggyanni)!

Adalék, tipp: 10 kg sárgabarackból nagyjából 3 liter kompótot, ugyanennyi dzsemet, és úgy 4 liternyi szörpöt lehet készíteni.

Természetesen a fenti számadatok csupán irányszámok.